RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 3. aprill 2014

Talupidajate keskliit nõuab välismaalastele maamüügi keeldu

Talupidajate keskliit soovib piirata kõigi seaduslike võimalustega põllu- ja metsamaa müüki välismaalastele.
Kuigi statistika järgi on Eestis välismaalaste omanduses ca 5% põllumaast, on nende kontrolli all tegelikult vähemalt 15% põllumajandusmaast, lisaks tuhandeid hektareid metsa ja muud maad, teatas keskliit.

"Suur osa ELi poolt Eestile mõeldud toetustest rändab Eestist välja. See on ELi pindalapõhise otsetoetuste süsteemi ja Eesti maaelupoliitika otsene tagajärg. Praktiliselt võimatuks on muutunud peretalude võimalused kasvamiseks ja ka uute peretalude loomiseks," seisab keskliidu avalduses.
Eesti eesmärk maaelu arendamisel peab talupidajate sõnul olema lisaks kultuuri ja elulaadi säilitamisele ja omamaiste põllumajandussaaduste tootmisele ka maa-asustuse säilimine, keskkonnakaitse ja kontrolli tagamine oma territooriumi üle, seda eriti julgeoleku kaalutlustel piiriäärsetel aladel.
28. märtsil Paides toimunud talupidajate keskliidu kongressist "25 aastat taluliitu Eestis" osavõtjad tõdesid, et Eestis pole suudetud arendada talumajandussüsteemi võrreldavaks Põhjamaade ja Lääne-Euroopa riikidega, kus peretalude käes on keskmiselt 80% põllumajandusmaast.

"Vastuvõetamatu on, et koos Slovakkia, Tšehhi, Bulgaaria ja Prantsusmaaga kuulub Eesti nende viie Euroopa riigi hulka, kus peretaludele kuulub juba alla 50% põllumajanduses kasutavast maast ja see tendents süveneb," seisab keskliidu pöördumises presidendi, riigikogu, valitsuse ja erakondade poole.
Peretalud ja väiketootjad saavad suurte äriühingutega võrreldes keskliidu teatel  ligi 40% vähem ELi põllumajandustoetusi. "Statistika näitab, et kõlvatu konkurentsi tingimustes väiketootjate arv väheneb kiirenevas tempos. Kui 2001. aastal oli Eestis veel 55 748 põllumajanduslikku majapidamist, lõviosa neist peretalud, siis 2010. aastaks oli nende arv kahanenud 19 613, sh loomakasvatusega seotud majapidamisi vaid 9679," teatasid talupidajad.

Keskliit tegi ettepanku seadustada Eestis peretalu mõiste, luua õiguslikud ja majanduslikud tingimused peretalude ennaktempos arenguks, sõnastada peretalude huvides ümber maaelu arengukava eesmärgid ja prioriteedid aastaiks 2014–20 ning piirata kõigi seaduslike võimalustega põllu- ja metsamaa müüki välismaalastele.

Indrek Kald

Allikas: http://www.aripaev.ee/Default.aspx?PublicationId=25f491f7-be7d-4c8c-b6e4-48aa551d4156#.UzstwlxjT8A.facebook 
________________
Lugege lisaks SIIT. 
M.I.



0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP