RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 27. august 2016

ÜLO VOOGLAID: Demokraatia pole võimule tulnute õigus teha seda, mis pähe tuleb

"Demokraatia on kultuuri funktsioon, mitte asjameeste, petiste ja sulide ning petuskeemidega võimule tulnud isikute õigus teha seda, mis pähe tuleb. Et korraldame koosoleku ja siis on justkui demokraatia," rääkis emeriitprofessor Ülo Vooglaid, kelle sõnul demokraatia on väga nõudlik ühiskonnavorm ning see ei saa püsida, kui inimestel pole häbi teha lollusi, tegutseda teiste inimeste arvel, teiste õnnetuste hinnaga.

"Mida vähem demokraatiat praktikas esineb, seda rohkem tuleb demokraatiast, selle eeldustest ja tähendusest rääkida. Tegema selgeks, mis demokraatia üldse on," ütles emeriitprofessor Ülo Vooglaid.

Vooglaid selgitas Tallinna TV uudistesaates, et sõna-sõnalt tähendab demokraatia küll rahva võimu, ent see tähendus ei ole ammendav. "Tekib küsimus, millistel eeldustel rahvas võimu kasutada saab ja mis on võim? Võim on õigus otsustada, aga otsustamisega kaasneb kohustus vastutada. See tähendab, et demokraatia on tegelikult väga keerukas süsteem. Demokraatia on kultuuri funktsioon, mitte asjameeste, petiste ja sulide ning petuskeemidega võimule tulnud isikute õigus teha seda, mis pähe tuleb. Et korraldame koosoleku ja siis on justkui demokraatia."

Vooglaid märkis, et demokraatia ei kannata pettust, eeldab täpsust ja õigust, ausust ja hoolivust. "Demokraatia ei saa püsida juhul, kui inimestel pole häbi teha lollusi, tegutseda teiste inimeste arvel, teiste õnnetuste hinnaga. Demokraatia on väga nõudlik ühiskonna vorm."
Vooglaid lisas, et kui ta demokraatiasse ei usuks, tegeleks ta millegi hoopis muuga. "Usun, et demokraatia on võimalik ja seda juhul, kui inimesed end käsile võtavad. Kui ei põgeneta vastutuse eest, kui õpitakse, uuritakse, püütakse olla informeeritud, luua üksteisele edu saavutamiseks vajalikke eeldusi, kui inimesed tahavad olla oma maal peremehed olla. Juhul, kui inimesed annavad selle õigus käest, neil on ükskõik, ei ole küll mingisugust lootust. Olen aga optimistlik."

Uudislõigu reporteri Andres Raidi sõnul on praeguseks rahva tahtega arvestamine võimuladviku poolt nullilähedane. "Alustamas on aga uus rahvaliikumine, mis peaks rahvahääletuse taas võimu jaoks määravaks tegema."

Raikküla mõisas avati eile mälestuskivi selle parlamendi eellasele, mõisa ajaloolises kõrvalhoones peeti kärajad.
Raikküla külje alla Päkamäe peeti pärimuse järgi Eesti esimesed kärajad praeguse Eesti territooriumil. Mitteametlikult on seda kohta kasutanud paljud oma koosolekute kohana ka tänasel päeval. Raid lisas, et mõisa omaniku Alexander von Keyserling juures käis omal ajal mõtteid vahetamas Otto von Bismarck. "Tänaseks on demokraatia mõiste ilmselt meelega häguseks aetud," möönis Raid.

Allikas: http://www.pealinn.ee/koik-uudised/ulo-vooglaid-demokraatia-pole-voimule-tulnute-oigus-teha-seda-mis-n174809

1 kommentaari:

Anonüümne 27. august 2016, kell 14:23  

trilu-lilu-ja trillalllaaa-sõnavahust on vähe, pead peavad hakkama süüdlastel lendama peale niisuuri sulitempe ja sigadusi ja vangikongi trelliuksed kolisema.Siin on tegemist hulga inimeste-tervete perede koos lastega elude hävitamisega, pereäride hävitamisega.Kahjunõuded euroämbrile ja konkreetsetele isikutele, kes on lasknud lammutada meie rahva kultuuriobjekte, haridust ,elukorraldust.Süüteod on nii suured, et ei järku ka 300 aastast nende heastamiseks. Kuna kahjuritest isikud on hävitanud paljude perede elud, peaksid löögi alla sattuma ka kahjutegijate pered -maksku kinni kahjud, nii nagu eesti inimesi sunnitakse kinni maksma pankade riske...



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP