RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 19. mai 2014

CIA endine juht: Me tapame inimesi, tuginedes metainfole


cia 300x168 CIA endine juht: Me tapame inimesi, tuginedes metainfoleUSA-s jätkuvad tulised arutelud NSA luureprogrammidega metainfo kogumise vajalikkuse ja kodanike privaatsuse rikkumise üle. Olukorda on pingestanud USA esindajatekoja hiljutine otsus võtta vastu märkimisväärselt muudetud Freedom Act ehk vabaduse seadus (selle algsest kujust saab lugeda siit) ning CIA endise juhi Michael Haydeni ütlus, mille kohaselt luure keskagentuur tapab inimesi, tuginedes pelgalt metainfole. Selline väide on põhjustanud pahameelt, eriti arvestades jaanuaris avalikustatud raportit, mille kohaselt on metainfo kogumise programm osutunud terrorismiohu vähendamises kasutuks.

Hayden tunnistas inimeste metainfo alusel tapmist hiljuti toimunud debatil, kus arutleti NSA luureprogrammide üle. Kõigepealt selgitas debatil osalenud õigusteaduste professor David Cole rahvale, millist infot saab valitsus enda valdusesse metainfo kogumise teel, sealhulgas ka seda, kellele ja millal helistatakse, kui kaua kõne kestab ning kui tihti neid kõnesid peetakse. Allolevas videos toimub see vestlus umbes 14. minutist alates. Leiti, et mõnes olukorras võib metainfo paljastada lihtsamini rohkem infot isiku kohta kui kõigi tema kõnede sisu uurimine ning et tihti ei olegi vaja teada vestluste sisu, kui on olemas piisavalt metainfot.
Selle peale kostis endine NSA ja CIA juht Michael Hayden, et kõik Cole’i räägitu vastab tõele ning nad tapavad inimesi, tuginedes just kogutud metainfole. Hetk hiljem lisas ta, et selle (st USA kodanike kohta kogutud) metainfoga seda ei tehta. Aasta alguses aga levisid uudised sellest, kuidas välismaalaste kohta kogutud metainfoga määratakse droonide sihtmärke. Interceptile loodud raporti ning Snowdeni lekitatud dokumentide alusel analüüsib agentuur metainfot ja mobiilide jälitamisel saadud andmeid, et määrata kindlaks droonirünnaku sihtmärke. Anonüümseks jäänud endine NSA töötaja kirjeldas seda taktikat vigasena ning tema sõnul on sihtmärgiks telefon, eeldusel, et seda omav isik on tõepoolest halbade kavatsustega.

Metainfo kogumine turvalisuse nimel on osutunud kasutuks
Debatil viidati ka selle aasta jaanuaris avalikustatud raportile, milles leiti, et ei ole kuigi palju tõendeid, et metainfo kogumise programm oleks suurendanud ameeriklaste turvalisust. Nimelt leiti, et tuginedes privaatsuse ja tsiviilõiguste järelevalve komisjonile esitatud infole (sealhulgas salastatud briifingutele ning dokumentidele), ei ole seitsmeaastase perioodi jooksul olnud ühtegi juhtumit, kus NSA programm oleks muutnud USA-d ohustava terroriakti puudutava uurimuse tulemust. See tähendab, et NSA metainfo kogumine ei ole aidanud kordagi avastada või rikkuda eelnevalt tundmatut terroriplaani ega tuvastada tundmatut terrorismis kahtlustatut. Kogu metainfo kogumise programm ei ole aidanud kordagi kaasa väidetava terrorismiohu avastamisele ega likvideerimisele.

Allikad: The Examiner, TechDirt, Russia Today
Foto: misguidedchildren.com

Toimetas Marlen Laanep

Allikas: http://www.telegram.ee/nwo/cia-endine-juht-me-tapame-inimesi-tuginedes-metainfole

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP