RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 2. mai 2014

Šveitsis ehitati keemia- ja elektrotundlikele sobilik kortermaja


Hoone ise on selline

Zürichi eeslinnas avatud kortermajas on keelatud suitsetamine, enda lõhnastamine ja mobiiltelefonide ning WiFi (traadita interneti) kasutamine. Seda selleks, et võimaldada elamisväärne elu inimestele, kes on tundlikud elektromagnetkiirgusele ja tavatoodetes sisalduvale keemiale.
See hoone valmis tänud 59-aastasele Christian Schifferle, kes juhib Tervisliku Elu Elamise Fondi (Healthy Life and Living Foundation www.stiftung-glw.com). Schifferle on ise üks selline tundlik inimene, kes on terve oma elu keemiast ja elektromagnetlainetest põhjustatud krooniliste valude käes vaevelnud.
Schifferle nagu ka paljud teised majaelanikud kannatavad keemilise tundlikkuse (MCS Multiple Chemical Sensitivity) all – see on krooniline tervisehäda, mida tänapäeva meditsiin ei taha veel eriti tunnistada. Arvatakse, et MCS tekib siis, kui lapseeas on puututud kokku mingisuguse mürgise kemikaaliga, mis on tugev allergeen.
MCS-d põhjustav või aktiveeriv kemikaal võib olla näiteks seebis, põrandapesuvahendis, ehitusmaterjalis (nt seinavärv), kipsseinas või isegi närimiskummis jne.
Puutunud selle allergeeniga kokku mõned korrad, kujuneb inimesel allergia ka muude kemikaalide/lõhnade vastu. Näiteks sigaretisuits, pestitsiidid, lõhnastatud tooted, värviaurud.
15-korteriga korrusmajas on elama asunud juba 12 perekonda. Kõrvuti elavad nii MCS kui ka elektrotundlikud, kellele valmistavad tervisehädasid elektromagnetväljad ja juhtmeta kiirgus nagu WiFi, juhtmeta telefonid ja mobiilid.
„See muudab mu jõuetuks, ärevaks, ma ei saa hingata, kopsud valutavad ja pea käib ringi,“ räägib Schifferle, kellel on nii MCS kui ka elektrotundlikkus. Ta lisas: „Kuigi see uus elumaja ei ravi inimesi terveks, muudab ta elanike elu siiski rohkem elamisväärseks.“
Schifferle ei osanud oma seisundi kohta midagi arvata enne, kui umbes 35-aastaselt avastas ühe ameerika autori raamatu, milles kirjeldati MCS’i, ja ta mõistis, et ei ole selle hädaga ainus inimene maailmas. Siiski aga läks tal veel 10 aastat aega, et leida arst, kes teda tõsiselt võtaks.
„Selline tunne on, et siiani olen saanud elada ainult poolt seda elu, mida on elanud teised,“ kirjeldab Schifferle.
See Leimbachis paiknev kortermaja on Euroopas esimene omataoline, kinnitavad Zürichi linnaametnikud, kes tahtsid tõsise probleemiga inimeste heaks midagi ära teha. Kuigi keegi veel täpselt ei tea, võib Šveitsis MCS’iga inimesi olla isegi kuni 5000.
Kortermaja ehitamiseks andis linn tasuta maa ja intressita laenu summas 5.1 miljonit eurot.
Schifferle hoiab uhkusega käes elektromagnetlainete analüsaatorit, mille tablool on numbrid 0.0 ehk elektromagnetkiirgus puudub täielikult.
See on ka loogiline, sest kortermaja on ehitatud spetsiaalsete materjalidega, mis hoiavad elektromagnetkiirguse elanikest eemal. Lisaks on üle maja kasutusel võimas ventilatsioon, mis tõmbab välja kõik lõhnad ja aurud. Ka internet on olemas, kuid ainult kaablis.
Arhitekt Andreas Zimmermanni sõnul oli maja ehitamine keeruline. Ainuüksi sobiva kipsplaadi leidmine, mis ei haiseks, võttis aega kuid.
Maja on ehitatud kihiliselt nagu sibul. Iga kiht on täiendav „kaitsemüür“. Mida sügavamale minna, sest puhtam on keskkond. Elu- ja magamistoad asuvad hoone keskel.

Allikas: http://blog.kaitseomatervist.ee/sveitsis-ehitati-keemia-ja-elektrotundlikele-sobilik-kortermaja

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP