RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 4. november 2011

Globaliseerumine - võigas reaalsus


postitas Pampa õudusunenäost-jubedama-reaalsuse osak. 10:12 26. oktoober, 2011
raha ja äri
ÄP kirjutab, et Šveitsi föderaalse tehnoloogiainstituudi süsteemiteoreetikud võtsid 37 miljoni ettevõttega andmebaasi ning analüüsisid kõiki 43 060 rahvusvahelist korporatsiooni ja neid siduvaid osalusi. Selle põhjal lõid teadlased mudeli, mis kirjeldab, kes omab mida ning kui suured käibed neil ettevõtetel on, kaardistades sellega kogu majandusvõimu struktuuri.


Omanike võrgustiku lahtiharutamisel ilmnes, et paljud niidid viisid tagasi 147 isegi veelgi enam seotud ettevõtete superkogumisse. Kõigi nende ettevõtete omanikeks olid omakorda teised 147 hulka kuuluvad korporatsioonid, mis kokku kontrollivad 40% kogu võrgustiku rikkusest, vahendas Forbes.
Seega on teadlased kinnitanud finantsvõimu vastu protestijate kõige hirmsamaid hirme. Nimelt suhteliselt väike grupp ettevõtteid ja peamiselt pangad omavad ebaproportsionaalselt suurt võimu globaalses majanduses.
"Tegelikult vähem kui 1% vaadeldud ettevõtetest olid võimelised kontrollima 40% kogu võrgustikust," tutvustas James Glattfelder uuringut.
Makromajanduse ekspert John Driffill sõnas, et analüüsi väärtuseks ei ole ainult tõdemus, et väike grupp inimesi kontrollib globaalset majandust, vaid majandusliku stabiilsuse jaoks välja pakutud perspektiivid.
Võimu kontsentreerumine pole iseenesest hea ega halb, kuid tuumiku omavahelised tihedad sidemed võivad olla negatiivse mõjuga, leiavad Šveitsi teadlased. Seda tõestas hästi ka 2008. aasta. "Kui ühel ettevõttel läheb halvasti, siis see levib," märkis Glattfelder.
Globaalse majandusvõimu ülesehituse kaardistamine võib muuta selle stabiilsemaks. Leides üles süsteemi nõrgad kohad, saavad majandusteadlased soovitada meetmeid, kuidas vältida tulevikus uusi kollapse, mis levivad kogu majandussüsteemis.
Glattfelder pakkus välja, et abiks võiksid olla globaalsed kartellidevastased reeglid, mis praegu eksisteerivad riiklikel tasanditel. Üks võimalik variant riskide vähendamiseks on näiteks maksustada tihedate sidemetega korporatsioone.
Siin on kapitalivõrgustiku TOP 50, New Scientist pole kogu nimekirja avaldanud. 1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
jne..

147 ettevõtet, mis kontrollivad kõike
Originaal: The 147 Companies That Control Everything

Allikas: http://www.minut.ee/article.pl?sid=11/10/26/0819227&mode=nested

 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP