RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 8. mai 2011

Onu SÄM, avita!

           
Ei ole midagi kurioossemat kui see, et väidetavalt venemaal ülima hoolitsuse all olevad punaveteranid on viimases hädas sunnitud pöörduma USA poole, parandamaks oma olematuid olmetingimusi.

Tänane Postimehe võrguväljaanne teatab, et üks sõjaveteran palus USA-lt suisa asüüli.

Netileht märgib, et II maailmasõjas Punaarmee mundris võidelnud sõjaveteran Anton Karavanets pöördus kirjalikult USA presidend poole asüülipalvega.

Peterburis elav 83-aastane Karavanets kirjeldas Obamale adresseeritud kirjas 1945. aasta augustis Punaarmee ja Jaapani vägede vahel peetud lahinguid Mukdeni lähedal. Toona 18-aastane sõdur Karavanets meenutas, kuidas ta koos kaaslastega päästis ameeriklastest sõdurite elu.

«Vastuseks meie kangelaslikule tegevusele ameeriklastest sõdurite vabastamisel, pakkus USA armee juhtkond meile tänulikult võimalust kolida USAsse, et alustada uut elu,» vahendas Karavanetsi kirjutatut uudistevõrk AFP, mille töötajad said kirja koopia enda käsutusse.

Karavanetsi sõnul loobus ta ameeriklaste pakkumisest, kuna kartis lähedastele osaks langeda võiva kättemaksu pärast.

Rohkem kui pool sajandit pärast sõja möödumist on invaliidist sõjaveteran võtnud nõuks, et tal tuleb Venemaalt lahkuda. Kirjas kurtis Karavanets selle üle, et vaatamata võimude lubadustele tagada kõigile Suure Isamaasõja veteranidele tasuta eluase, tuleb tal maksta korteriüüri oma penisonist.

Peterburi linnavõimude ja kohtu poole pöördunud Karavanetsi palvetele on vastatud eitavalt, kuna võimude kinnitusel on ta elanud Peterburis vähem kui kümme aastat. «Ma tunnen end oma riigis täiesti soovimatuna,» kurtis Karavanets.

«Mul on väga kahju, et ma ei kasutanud 1945. aastal kutset ega kolinud elama Ühendriikidesse. Kallis härra Obama, kas ma võiksin kutsele vastata nüüd?» küsis sõjaveteran. «Ma olen 83-aastane täis energiat ja soovi elada, kuid mu kodumaa ei vaja mind.»

Ühendriikide Peterburi esinduse töötajad ei soovinud kommenteerida, kas neile on säärane kiri laekunud. Ka kinnitas konsulaadi esindaja, et kirju, milles Vene kodanikud pöörduvad USA juhtkonna poole saabub neile pidevalt.

Ülalmainitud sündmus on loomulikult põrakaid vastukajasid esile kutsunud ka vene meedias ning täna õhtul on vene meediasse jõudnud vastukajad ka Peterburi linnavalitsejatelt, millest nähtub, et vanale sõjaveteranile on lõpuks eraldatud linna poolt tasuta eluase.

Iseasi muidugi, kus see on ja milline see on.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP