RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 12. juuli 2013

Enn Tarto: vabadusvõitlejate kõrvalejätmine näitab ühiskonna kahepalgelisust

Vabadusvõitleja, endine riigikogu liige ja Memento Liidu esimees Enn Tarto ütles Saksamaa presidendi Joachim Gaucki intervjuud kommenteerides, et temalt ei ole kunagised tippkommunistid ega KGB-lased möödunu pärast vabandust palunud.

Tarto rääkis ERRi uudisteportaalile, et jälgis Gaucki eilset intervjuud suure huviga. Muu hulgas avaldas Saksamaa president arvamust, et miljonid endiste Nõikogude Liidu riikide pered ootavad põhjendatult endiste kommunistide ja KGB-laste vabandust.

"Isiklikult minu käest ei ole ükski omaaegne tippkommunist ega KGB-lane vabandust palunud ning minu teada ei ole neist keegi ka Eesti rahva ees vabandanud," ütles Tarto.

Tarto meenutas, et kui ta oli veel riigikogu liige, pöördus Tallinnas tänaval tema poole intelligentne ja viisakas vene keelt kõnelev isik, kes tutvustas ennast ajakirjanikuna. Too ütles, et tal on väga häbi, et oli 1984. aastal noore ajakirjanikuna saadetud Eesti NSV ülemkohtusse "kajastama" kohtuprotsessi. Seal mõisteti Tartole demokraatia, inimõiguste ja Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamise eest peetud võitluse eest 10 aastat erirežiimiga vangistust ja 5 aastat asumist.

"Venelane küsis, kas ma andestan talle. Ma vastasin jah," ütles vabadusvõitleja.

Teda paneb imestama, et Saksamaa presidendi auks korraldatud õhtusöögil oli palju endisi kommuniste, aga ei olnud näha ühtegi Nõukogude ajal tagakiusatud inimõiguste ja demokraatia eest võidelnud inimest. "Minu arust näitab see meie praeguse Eesti ühiskonna pealiskaudsust ja kahepalgelisust," leiab Tarto.

"Endised tippkommunistid ja KGB-lased võiksid siiski vabandust paluda. Memento Liidu esimehena ütlen, et Venemaa-poolne vabandamine okupatsioonikuritegude eest oleks eelduseks Eesti ja Venemaa vahelistele normaalsestele suhetele," lisas ta.

Sven Randlaid
RahvusRinghääling
 
Allikas: SIIN

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP