RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 10. juuli 2013

MATTI ILVES: DEMOKRAATIA TÄHTSAIM ASPEKT

Demokraatia tätsaim ülesanne on valitseda ja otsustada nii, et see vastaks rahva üldtahtele. Mõiste "rahva üldtahe" võttis juba kasutusele filosoof ja kirjanik Jean-Jacques Rousseau (28. juuni 1712 Genf, Genfi Vabariik – 2. juuli 1778 Ermenonville, Prantsusmaa). Tema järgi on demokraatia eelduseks rahva üldtahe (volonte generale).
Rahva üldtahte väljaselgitamiseks on meil kasutada ainult üks vahend ja see on rahvaküsitlus ehk referendum. Seda peaks kasutama demokraatiale pürgiv riik võimalikult sagali ja kindlasti tätsamate otsuste ja seaduste puhul.

Nüüd küsime aga, kas meil ja enamuses riikides valitsev esindusdemokraatia vastab rahva üldtahtele(?) ja vastus on kindel ei. See aga tähendab seda, et kaasajal me ei ela päris kindlasti demokraatlikus ühiskonnas.

Vähe veel sellest, meie esindusdemokraadid lausa naeravad välja isegi rahvaalgatuse seadustamise, see oleks aga just esimene samm demokraatliku valitsusviisi poole (lugege EKRE programmist: http://www.ekre.ee/ekreprogramm/programm/riik-ja-valitsemine/).

Kartellipoliitikud tõid siin "toreda" näite, miks ei saa rahvaalgatust seadustada ja nimelt, et esimese asjana taaskehtestaks rahvas surmanuhtluse. Ja mis teil siis siin öelda on, kas peate ennast targemaks kui rahvas või?
Euroopa Liidu ennasttäis juhtidel ja osariikide asehalduritel ja nende sabassörkivatel ajakirjanikel on üldiselt kombeks nimetada rahva arvamusega arvestavaid poliitikuid ja erakondi populistlikeks.

Demokraatiani on meil käia veel pikk ja raske tee.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP