RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 26. juuli 2013

MATTI ILVES: EESTI ORJAPALGAD

Eesti on neokoloniaalne riik, sellest kirjutasin SIIN ja loomulikult makstakse meile ka orjapalku, nii kui kolooniates kohane.

Kusjuures rõhuv enamus suuremaid eraettevõtteid kuulab välismaalastele ja kuna siin ei ole palgatõusuks erilist survet, siis peavadki nad siinseid töötajaid näljapajukil. Ega Eesti vähesed suurettevõtjad pole paremad. "Maaleht" kirjutab: "Eestlaste palk on majandus­analüü­tikute sõnul niru ning peaks igal juhul tõusma. Muidu lihtsalt pole peagi enam kedagi palgata. Enamik ettevõtjaid laiutab aga käsi – kui palka üldse tõsta saab, siis õige pisut. Ettevõtja Oleg Gross ütleb, et muidugi saaks ta maksta töötajale 2000 eurot kuus. Ainult et siis läheks käive palkadeks ning üle paari kuu ettevõte vastu ei peaks.  "Kui tahaksime maksta Soome palka, siis peaks meil maksma lihapirukas kaks eurot nagu Soomes!" põrutab ta. "Praegu, kus piruka hind on 25 senti (25 senti maksavad need pirukad võib-olla ainult Rakveses. M.I.), ei ole see kuidagi võimalik."

Siin Gross muidugi bluffib, sest tema makstavad palgad pole töötajatele isegi ligilähedased 1000. € -le kuus ja enamus töötegijaid saavad vaevalt ametlikult miinimumpalka ületavat töötasu ja olen kuulnud, et osa palka tuleb päris kindlasti  ümbrikutes (ümbrikupalgad mõjutavad aga negatiivselt tulevasi pensione ja ka haiguspäevade tasu). Naljakas on ka lihapirukate näide, sest on üldiselt teada, et Eestis maksavad põhitoiduained juba rohkem kui Saksamaal. Kusjuures töötajate palgad on 3...4 korda väiksemad kui arenenud riikides.

Veel "Maalehest": "Nad oskavad inimestest viimase nii välja pigistada, et neil kaob eluisugi ära. Me talume ja õigustame väga suurt ebavõrdsust," ütleb Vitsur, kelle sõnul pandi praegustele madalatele palkadele alus juba aastate eest." Vitsuri sõnadest saab teha järelduse, et madalad palgad töölistele on lausa riiklik poliitika. Igasugused juhid on ka meil paramini makstud ja inimesi ärritab just suur palgalõhe tippjuhtide ja tööliste vahel.

Üheks madalate palkade põhjuseks, lisaks suures osas teostavatele madala tööviljakusega allhanketöödele on veel meie nõrgad, pea olematud ametiühingud erasektoris.
Oleme kuulnud riigitöötajate streikidest - õpetajad, energeetikud ja meditsiinitöötajad. Aga ei ühtegi eraettevõtetes töötavate inimeste streiki! Seega ametiühingute surve palkade tõusuks puudub eraettevõtetele täiesti. Nende ettevõtete töötajad on nii ärahirmutatud töökoha kaotusest, et ei julge ametiühingutesse astudagi.

Nii me elamegi rõõmsalt orjapalku saades orjaelu.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP