RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 12. märts 2012

Läti: leegionäride mälestuspäeva üritusi ei tuleks keelata

Laupäev, 10 marts 2012 18:52 Läti õiguskantsleri Janis Jansonsi hinnangul ei ole mingit alust keelata 16. märtsil Riias Läti leegionäride mälestuspäeva üritusi, kui need on mõeldud oma seisukohtade rahumeelseks väljendamiseks.

Läti on 21. sajandi demokraatia, mille lahutamatuteks elementideks on dialoog, arutelud ja väljendusvabadus. See tähendab, et igaühel on õigus avaldada oma seisukohti küsimustes, mida nad peavad oluliseks, ütles Jansons intervjuus BNS-ile.

Võimud peaksid aga hoiduma sellise demokraatliku vabaduse piiramisest.

"Kui me tahame rääkide perfektsest demokraatiast, võime arutada, luua dialoogi ning selle dialoogi tulemusena jõuda avaliku konsensuseni, kuidas elada. See kehtib ka 16. märtsi kohta," seletas Jansons.

Ombudsmani sõnul on riigivõimu ülesanne tagada nende avalike ürituste ajal avalik kord ja julgeolek.

"Kui need üritused on kavandatud olema rahumeelsed ja nende eesmärgiks on väljendada arvamust selle konkreetse kuupäeva suhtes, siis ei näe ma põhjust neid keelata, kuna see (kogunemisvabadus) on määratletud põhiseaduses ja rahvusvahelistes konventsioonides," lisas Jansons.

Riia ringkonnakohus otsustab esmaspäeval, kas rahuldada rahvuslase Uldis Freimanise vaie linnavalitsuse otsuse vastu mitte anda luba ühelegi Läti leegionäride mälestuspäevaks 16. märtsil.

Freimanisel on kavas korraldada 16. märtsil Riia Vabadussamba juures piketi Nõukogude okupatsiooni ohvrite mälestuseks. Samal ajal on patriootliku organisatsioon Daugava Pistrikud lubanud läbi viia rongkäigu.

Riia täitevdirektori kohusetäitja Maris Kalve sõnul keelati mälestuspäeva üritused võimalike provokatsioonide ja avaliku julgeoleku ohtude ennetamiseks.

Allikas: Delfi.ee
Allikas: http://bhr.balanss.ee/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP