RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 8. märts 2012

MATTI ILVES: STREIK!

Eestit on nüüd tabanud mitmepäevane steigilaine, õpetajad streigivad 3 päeva, ignorantsele valitsuse ja ülbele Riigikogule tuli see muidugi teatud üllatusena, usuti veel mõned päevad tagasi, et see streik ei võta nii suuri mõõtmeid.
Eestis kuulub vähe töötajaid ametiühingutesse, seetõttu on ametiühingud nõrgad ja ei arvatud, et nad millegi sellisega hakkama saavad.
3. päeva joosul streigib ainuüksi õpetajaid 16 000. Vabaduse väljak oli kolmapäval täis, kindlasti 5 000...6 000 inimeset. Esineda soovisid seal muidugi ka poliitikud (nii, kui ACTA vastase meeleavalduse ajal), et rahvale puru silma ajada, õnneks neile korraldajad sõna ei andnud.

Algul hakkasid õpetajad nõudma 20% palgatõusu ja siis ühinesid toetusstreikijatena ka transporditöötajad, arstid-õed, meremehed ja energeetikud. Toetusstreikides nõutakse kolmepoolsete läbirääkimiste taasalustamist ja Eesti Töötukassa rahade tagasiandmist (valitsus võttis need oma eelarvasse ja kasutusse) töötukassale.
Toetusstreikide korraldajaid on ka juba ähvardatud ja kuuldavasti on nüüd algatatud kaks kohtuasja. Täna, neljapäeval, pidi Tallinna linnapeal sõima vaid üks trollibuss ja bussiliinid mis veel töötavad, nendel on 10 korda vähem busse. Harvenenud on ka rongiliiklus.

Streigi organiseerimine võttis muidugi päris kaua aega ja nüüd koostati valitsuses kiiruga seaduseelnõu (EELNÕU 841 SE I Kollektiivse töötüli lahendamise seaduse MUUTMISE SEADUS), millega proovitakse piirata streigiõigust. Riigiametnikud jäätakse täiesti ilma streikimise õiguseta ja lisaks sellele laiendatakse ka nn. strateegiliste töötajate nimekirja, kellel puuduks samuti õigus streikida.

Valitsus on kategooriliselt keeldunud õpetajate palku käesoleval aastal tõstmast. Küll aga teatas nüüd haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo, et järgmise aasta algusest tõuseb õpetajate alampalk 700 euroni kuus ehk ligi 15 protsenti.

Riik on vaene, kuid on lausa tahtlikult liberaalide poolt vaeseks tehtud ja muudetud odavaid allhanketöid teostavaks maaks. Näiteks ettevõtetest (80% kuulub väliskapitalile) on meie poolt toodetud kasumi väljaviimine vaba ja pole isegi maksustatud ja nii me toetame oma tööga hoopis teiste maade arengut.

Kokkuvõtteks võib ütelda, et see on Eestis esmakrdne nii tõsine võimurite ja rahva vastasseis.
____________________
Täna on tõusnud päevakorda ka Ametiühingute Keskliidu ja Transporditöötajate ametiühingu nõudmine kollektiivlepingu seaduse muudatus tagasi võtta, kuna see näeb ette võimaluse katkestada leping ühepoolselt, küll pooleaastase ettetatamisega.
M.I.

Aaviksoo pakub streikijatel palka Kroonides:
 Allikas: http://ekkl.org/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP