RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 24. veebruar 2013

MATTI ILVES: VABARIIGI AASTPÄEVAKS

SOOVIN KÕIGILE BLOGI LUGEJATELE KAUNIST EESTI VABARIIGI 95. AASTAPÄEVA!
_________________
Hiljuti, 2. veebruaril tähistasime Tartu rahulepingu aastapäeva. Tartu rahukonverents Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel kestis 5. detsembrist 1919 kuni 2. veebruarini 1920. Detsembris 1919 keskenduti peamiselt sõjategevuse lõpetamisele ja vaherahu saavutamisele ning väideldi Eesti Vabariigi tunnustamise ja tulevaste riigipiiride üle.
Rindel tehti samal aja suurtükidiplomaatiat – Punaarmee üritas Narva rindel kuni detsembri viimaste päevadeni tulutult edasi tungida. Piiri küsimuses suudeti sisulist läbirääkimist alustada alles pärast nende rünnakute läbikukkumist.

Rahulepingu eduka sõlmimise peaarhitekt oli Jaan Poska ja avaldan nüüd paar väljavõtet raamatust "Jaan Poska, oma ja meie ajas", Tallinn 2010:

"Raamat mehest, keda iseloomustas külm rahu, selge ja kaaluv mõistus, tagasihoidlik iseloom ning hämmastav töökus ja väsimatu järjekindlus, on teoks saanud. Sel mehel oli kombeks laulda, surmapäeva hommikul oli ta laulnud riigihümni...

24. jaanuaril 2016 möödub 150 aastat Jaan Poska sünnist. Lootkem, et see mitte enam nii kauge päev ei ole liiga pakaseline ausamba avamiseks Kadriorus. Käsolevaid ridu ja käesolevat köidet võiks vaadelda kui üht varajast eelsammu suure riigimehe üldisemal ja laiaulatuslikumal teadvustamisel nii meil kui mujal."

Lisan veel katke raamatust William Tomingas (Tartu rahudelgatsiooni sekretär) "Mälestused":

"Eesti delegatsiooni hingeks oli Jaan Poska. Seda konverentsilaua taga ja omavahelistel nõupidamistel. Tema kõikumatu rahu, tasakaalukus, sündinud juristi anne igas küsimuses ja olukorras leida kähku asja tuum, võime debateerida asjalikult, loogiliselt, lõid tema isikule autoriteedi ja lugupidamise venelaste delegatsiooni juures. Isegi kõrkja loomuga barinat (isandat) mängiv Krassin tundis respekti Poska ees. Seda väljendas te mulle sõnadega: "Teie Ivan Ivanõtš näeb välja ja käitub nagu senaator, kogu väärikuse ja autoriteediga." Poska eriteeneks oli piiride ja kogu kullafondi kauplemine, mida ta tegi nelja silma all Joffega. Eesti võlgneb talle tänu kogu rahutegemise töö eest Tartus."

Jaan Poska sünnikoht Jõgevamaal Laiuse lähedal tänapäeval:
Fotod M.Ilves

9 kommentaari:

Anonüümne 24. veebruar 2013, kell 12:51  

Tänase tähtpäeva varjutavad hiljutised sündmused meie riigis,kus kontrollimatu võimuladvik on igasugu reaalsustaju kaotanud. Ning üha rohkem inimesi soovib "uut korda", et vabaneda tüütutest poliitikutest. Meid valmistatakse revolutsooniks ilma,et me seda ise mõistaksime.

Aga,et mitte asju maalida vaid pessimistlikes toonides. Toon siia tsitaadi ameerika ühendriikide, minu meelest suurima patrioodi William Milton Cooperi( Bill Cooperi) suust:
"Meie eesmärk ei peaks olema mitte asjatult protestida föderaalvalitsuse vastu, vaid eelkõige äratada üles ameerika lambapead( ükskõiksuses kodanikud) ning harida neid ohtudest,mis ootavad meid ees kui me lubame oma põhiseaduse likvideerida.....
Mis iganes juhtub, meie ei tohi teha esimest lasku, sest see, kes esimesena tulistab kaotab sõja"
Nende sõnadega tahaks soovida teistele kaaskannatajatele külma närvi ja mitte alluda provikatsioonidele, mis saavad tulema lähiajal.

Matti Ilves 24. veebruar 2013, kell 13:33  

Tänan hea tsitaadi eest, kasutan seda esimesel võimalusel!

Anonüümne 24. veebruar 2013, kell 18:41  

Provokaatorid saavad olema võlts - isamaalised nn. euroskeptikud. Ekre sealhulgas jt uued erakonnad, kes koguvad rändavad hääled kokku ja panevad vanaviisi edasi.

Metsm

Matti Ilves 24. veebruar 2013, kell 18:59  

Lugupeetav Metsamati, tehke mulle mõistmatule ometi selgeks, kes on siis tõelised isamaalased ja rahvuslased! Teie tarkusele lootes, ning võib-olla aitate mind segegaduses olevat vaesekest ka õigele teele...

Anonüümne 24. veebruar 2013, kell 20:14  

See aasta jääb EV viimaseks sünnipäevaks? Kontserdi lõpus jäi ekraanile pikaks ajaks seisma 2013 ja selle ümber oli palju kritseldusi järgmistest aastanumbritest. President ja peaminister kurvalt mõtisklemas.

Matti Ilves 24. veebruar 2013, kell 20:23  

Tõenäoliselt see nii ka võib minna - Euroopa föderaalriik on silmapiiril kummitamas.

Anonüümne 24. veebruar 2013, kell 20:51  

Kui me saame föderaalvalitsuse siis varsti hakkame seda hümni laulma:
https://www.youtube.com/watch?v=GxQ7GUEPsrU
Kuid siis ilmselt inglise keeles....

Mina olen veendunud,et kui praegune "pea liiva alla" pugemine käib võimu ladvikus siis 100.a tähtpäeva eesti riik ei näe iialgi.

Anonüümne 25. veebruar 2013, kell 19:42  

Võibolla mitte provokaatorid, aga tundub et ekre kuulub isamaa-respublika alla.

http://www.iseseisvuspartei.ee/test/index.php/pressiteated-avatud/items/eesti-iseseisvuspartei-esimehe-vello-leito-avalik-poeoerdumine-eesti-vabariigi-95-aastapaeeva-puhul.html

Metsm

Matti Ilves 27. veebruar 2013, kell 19:59  

Ja teie usute Leitot?! Õige "läbinägelik" olete siis. Erakonda juhiprinsiibil surmani haldav tegelane, kes kõik rahvuslaste ühinemiskatsed on tagasi tõrjunud...
Mõtelge natuke ja saate aru.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP