drone
President Barack Obama on järele andnud kongressi nõudmistele ning lubanud avaldada saladokumendid, mis põhjendavad eraisikute vastaseid droonirünnakuid, sealhulgas ka Ameerika enda kodanike vastu. Obama administratsiooni seisukoht on, et droonirünnakud Ameerika kodanike vastu on seadusega kooskõlas, juhul kui on otsustatud, et tegu on terroristi(de)ga.

Droonideks nimetatakse kaugjuhitavaid lennumasinaid, mis võimaldavad viia läbi sõjalisi operatsioone ja surmata tsiviilisikuid, ilma et reaalsed sõjajõud peaksid rünnatavas piirkonnas kohal viibima. Droonide valmistajad ja USA valitsus on asunud avalikult kaitsma nn kaugjuhtimispuldiga sõjapidamist droonide abil.
See on esile kutsunud tulise vaidluse sellise sõjapidamise eetilise külje suhtes. Pakistanis ja Jeemenis on droonirünnakutes hukkunud tuhandeid tsiviilisikuid, sealhulgas lapsed, ilma et oleks vähimaidki tõendeid nende kriminaalse või terroristliku tegevuse kohta. Tapetute arv pole üllatav, arvestades seda, kui lai mõiste on see, mis võib põhjustada inimese sattumise Obama administratsiooni “surmanimekirja” (nn Obama Kill List). Kõnealuse nimekirja olemasolust kirjutati juba 2012. aasta esimeses pooles, teiste hulgas oli seal isegi üks 17-aastane neiu.

NBC News avaldas USA justiitsministeeriumist lekitatud dokumendi, mis selgitab neid nn seaduslikke droonirünnakuid terrorismis kahtlustatavate Ameerika kodanike vastu ilma süüdimõistva tõendusmaterjalita. Selles sisalduv info viib meid väga lähedale “mõttekuritegude” kontseptsioonile, kus ainuüksi kahtlus, et inimene mõtleb USA jaoks ohtlike tegude peale, võib olla piisav põhjendus tema mõrvamiseks.

Juba praegu on USA valitsus droonirünnakutega mõrvanud mitu Ameerika kodanikku. Üheks ohvriks oli näiteks 16-aastane Denverist pärit Abdulrahman al-Awlaki, kes viibis 2011. aastal Jeemenis, kus kaks nädalat varem oli droonirünnakus surma saanud tema isa Anwar al-Awlaki. Tema süüks oli Obama kampaanianõuniku sõnul see, et tal oli “mitte piisavalt vastutustundlik isa”.
Anwar al-Awlaki oli USA valitsuse väitel radikaalne usujuht ning al-Qaeda liider, kes mõrvati ilma süüdistust esitamata ja kohtuotsuseta. Väideti, et nii ohtliku mehe puhul nagu Awlaki, kes oli valitsuse andmeil seotud vähemalt 26 terrorismijuhtumiga, oli õigustatud tema eemaldamine enne, kui ta suutnuks rohkem kahju teha.

Uusi droonibaase luuakse üle terve maailma, viimaste teadete järgi on järjekordne baas püstitatud Nigerisse. Droonisõja arhitektiks nimetatud John Brennan leiab, et see on võimalus kuulutada välja uusi sõdu ilma riskimata USA kodanike eludega. Praegu on USA käsutuses umbes 10 000 drooni, osa neist kasutatakse vaid järelevalveks ja jälitustegevuseks. Brennan kandideerib CIA juhiks ja pole kahtlust, et tema juhtimise all saab droonide programm laienemiseks rohelise tule.

Allikad: Examiner, Russia Today
Seaduslik alus ameeriklase mõrvamiseks droonide abil: NBC

Lugemist Obama “surmanimekirja” (Kill List) kohta: New York Times, The Guardian, Huffington Post

Abdulrahman al-Awlaki mõrvamisest: Huffington Post


Toimetas Katrin Suik

Allikas: http://www.telegram.ee/category/maailm
____________________
Nüüd on internetis välja ilmunud ka juhendid, kuidas kaitsta end droonirünnakute eest: http://govtslaves.info/drone-wars-how-to-destroy-the-machines-that-will-eventually-kill-you/ 
M.I.