RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 18. märts 2011

Hjalmar Mäe mälestused nüüd netis vabalt lugeda

SI-124

Hjalmar Mäe (24.10.1901 Tuhala - 10.04.1978 Graz) oli teadlane, kes õppis Berliini, Viini ja Innsbrucki ülikoolide filosoofiateaduskonnas ning Viini ja Grazi ülikoolide õigusteaduskonnas, 1927 promoveeriti Innsbruckis filosoofiadoktoriks (dr. phil.) kosmilise füüsika alal, 1930 promoveeriti Grazis riigiteaduste doktoriks (dr. rer. pol.) põhiseadusõiguse alal ning 1977 promoveeriti Innsbrucki ülikooli loodusteaduskonnas kulddiplomiga.

Kuid kuulus on ta hoopis kui Eesti eelmise Lääne-vasallperioodi (1941-1944) omavalitsuse juht.

Kaks aastat enne dr Mäe surma kirjutatud mälestusteraamatu „Kuidas kõik teostus” saatesõnas kirjutab publitseerija Ahti Mänd http://www.nommevalitsus.org/?p=8110:

Hjalmar Mäe ise tutvustamist muidugi ei vaja, on ju tema puhul tegemist vabadussõjalasega, Eesti poliitikuga, kes suure tõenäosusega on olnud teistest enam kõikvõimalikest suundadest tulnud terava kriitikatule all, põhjuseks aastad 1941-1944, mil ta oli Saksa okupatsiooni ajal Eesti Omavalitsuse juht.

Ent vähesed siiski teavad, et Hjalmar Mäe tegutses Konstantin Pätsi volituste alusel ning toonane Saksamaa tahtis hilinenult Eesti Vabariigiga seada sisse liitlassuhted. Kõnealused volitused lõppkokkuvõttes küll käiku ei läinud, nagu ei läinud käiku paljud teisedki Konstantin Pätsi poolt tol kriitilisel ajal antud volitused teistelegi isikutele, kuid Hjalmar Mäe viisid need läbirääkimised loomuliku tagajärjena Eesti Omavalitsuse juhi kohale. Selles mõttes polnud ta kohe kindlasti kollaborant oma tavatähenduses ja nagu teda reeglina ongi üldjuhul kujutatud, sest omal viisil üritas ta ellu viia vaba Eesti Vabariigi viimse presidendi poliitilist testamenti.

Valikute tegemine eesti rahva kannatuste aastal oli kahtlemata kõigile keeruline, Hjalmar Mäe valis oma südametunnistuse ajel raske ja ebapopulaarse tee ja kõige kiuste saavutas ta paljutki: tema ainuteeneks eesti rahvale on, et Saksa okupatsioon Eestis aastail 1941-1944 oli leebeim eranditult kõigist teistest natsliku Saksamaa poolt okupeeritud riikides.

Hjalmar Mäe „Kuidas kõik teostus” sisukord
Allikas: Koguja Kroonikad
Kontakt: http://www.nommevalitsus.org/?p=8110

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP