RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 11. märts 2011

Venelased ei taha enam venelased olla

                                   Vastus ajalehele "Moskovski Komsomolets Estonia"
Viimase rahvaküsitluse esialgsed andmed näitavad, et ida pool Uurali mägesid elavad venelased peavad end nüüd hoopis siberlasteks, mistõttu Moskva analüütikud käsitlevad neid nüüd Venemaa keskvõimu jaoks hiinlastest suurema ohuna.

„Hirmujutud Siberi eraldamisest Venemaast on üha populaarsemad, kuid mida enam ida poole me vaatame, seda väiksemaks jääb usk „Hiina ohtu". Ekspertide arvamused langevad kokku selles, et kui keegi üldse tahakski tulevikus Siberit Venemaalt ära võtta, siis on need siberlased ise," siberlased ise," kirjutab Russkii Reportjor (RR). Väljaande äsja Siberis ringi rännanud korrespondent on veendunud, et 5-10 aasta pärast võib see regioon endast Kaukaasiast kõvema häälega märku anda. Asjale lisab vürtsi fakt, et tegu on tohutu suure maa-alaga, mis on sisuliselt Venemaa loodusvarade ait.

Kaheksa aastat tagasi toimunud rahvaloendusel pidasid vaid vähesed etnilised venelased end siberlasteks, kuid nüüd on olukord kardinaalselt muutunud. Viimase rahvaküsitluse andmed pole veel avalikud, kuid ametnikud tunnistavad, et märkimisväärne osa Tjumeni, Omski, Novosibirski, Kemerovo, Krasnojarski, Irkutski, Barnauli ja Jakutski elanikest on märkinud lahtrisse „rahvus" - „siberlane". Russkii Reportjori korrespondent märgib, et Rosstati ametniku sõnul pidas enamik neist inimestest 2002. aasta rahvaküsitluste ajal end rahvuselt venelaseks. „Vaid kaheksa aastaga on nad muutunud siberlasteks. Ja neid on tõesti palju!" ütles ametnik väljaandele. Ta lisas, et neid olnuks veelgi rohkem, kui küsitlus oleks läbi viidud nagu kord ja kohus - kuid paljud ametnikud ei viitsinud üldse kohalegi minna ja täitsid blanketid kasutades varasemaid andmeid. Veelgi enam, eelmise küsitluse ajal kutsusid ametnikud inimesi üles end venelasteks märkima.

Põnevaks teeb loo veel see, et idee rahvaloendusel end siberlaseks märkida sündis internetis. Paljud arvasid, et see ei vii kuhugi, kuid kõigile ootamatult ületas see mõte interneti jututubade piirid ja kogus massiliselt toetajaid reaalses elus.

Üleskutsega seotud Krasnojarski blogija Aleksandr Konovalovi sõnul tunneb ta end siberlasena. „Me oleme teistsugused [kui venelased]. Seda on raske selgitada, kuid nii see on. Me kaotasime Nõukogude ajal vene kultuuri ja muutusime nõukogude inimesteks. Selle tagajärjel muutus ka „venelane" mingiks abstraktsiooniks," ütles ta RR-ile.

Konovalovi sõnul on rahvakogunemised tegelikkuses keelatud, mistõttu enda siberlaseks kuulutamine on teatav protesti vorm. Pealegi on tema sõnul Siberi rahvad armetumas olukorras kui Kaukaasia omad, kes saavad keskvõimult märkimisväärselt rohkem rahalist toetust.

RR kirjutab, et kui siberlased räägivad moskvalastest, mõtlevad nad mitte Moskva elanikke, vaid mingit kurjuse kehastust, inimesi, kes käituvad nagu kolonisaatorid Ameerikas - ahnitsedes kokku kõik, mis nad saavad, ja jättes kohalikud pika ninaga.

Moskvas seevastu naerdakse siberlaste liikumine välja, sest mõeldakse: „Mitte keegi ei lahku kunagi Venemaa koosseisust. Kuid enamik siberlase ei tahagi iseseisvust. Enda siberlaseks kuulutamine on neile lihtsalt viis, kuidas väljendada oma vastuseisus suurvenelikule suhtumisele.

Ning pole kahtlust, et Venemaa keskvõim kasutaks kõiki vahendeid, sealjuures ka sõjalisi, kui keegi julgeks midagi eraldumisest piiksatada.

Allikas: Eesti Ekspress

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP