RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 16. märts 2011

TOIVO PAAVLE: KES MEIST KONN ON?





MATSI TUNNEB KÕNEPRUUGIST: Haridustöötaja Toivo Paavle vaatas dokki Berlusconist ja hakkas taipama, et Eestis on midagi Itaaliast
Suur oli mu äratundmisrõõm, kui ETV näitas ühel detsembriõhtul dokfilmi Silvio Berlusconist. Kõik klappis – suur juht ja teda ümbritsev kanakari, kust kobedamad kaagutajad järgemööda kõrgemale õrrele lendavad. Jumaldavad ning kõike andestavad fännid. Abielulahutus. Sõnakuulelik partei ja isiklik meediaruum. Perfektne näitlejameisterlikkus. Suurepärane läbisaamine Venemaa ladvikuga. Väidetavalt hämarad ärisuhted ja kahtlased semud, kelle plekilisus on hästi peidetud.

Päti mõtteviis

Issanda loomaaed on teatavasti kirju ja tema õiglustunne piiritu. Nii on ta vaimust vaeseid lausa kamaluga ja samas proportsioonis puistanud kõigi rahvaste sekka. Tulemuseks on kadestamisväärne valimisedu, mis saadab nii päris-Berlusconit kui ka tema eestimaist klooni.
On ka väikseid erinevusi. Meie mehel pole veel nina veriseks löödud. Tänagu eesti inimese külma pead ja Batrakova valvsat silma. Kõiges halvas süüdistab Berlusconi opositsiooni. Meil on olude sunnil kõigi pattude kehastuseks Ansipi valitsus. Filmi kommenteerinud TLÜ õppejõud Daniele Monticelli väitis, et Berlusconi on iseennast avalikult pätiks kuulutanud. Et olla hingesugulane oma valijatega. Meie duce poolt nii ausat enesemääratlust loota ei tasu ja seetõttu teeme järeldused vanarahva tarkusest, et ütle, kes on su sõbrad ...
Pätti eristab korralikust inimesest eelkõige seadusekuulekuse aste. Lisaks paiknemine väärikuse-matsluse teljel. Pole mõtet üles lugeda pättuseid, mis on tehtud lootuses, et keegi ei näe – nimekiri saaks üüratu ja jõudsalt kasvav. Pigem meenutame põgusalt mõnda juhtumit, kus päti mõtteviis on varjamatu uhkuseasi ja firmamärk.

Kui juhi kõri läbi näritakse

Alustada võiks Kristiine turust ja Isakese eks-küljeluu maja lammutamise saagast, kuid muidugi on vaadeldava sõpruskonna latt kommunaalsigadustest hoopis kõrgemal. Keskerakondlane Inara Luigas praalis TV3-s, et “au ja kiitus kõigile, kes seadust rikuvad”. Jutt oli setude puskariajamisest (EPL, 31.07). Tema kamraad ja innukalt partei kojanarriks püüdlev Heimar Lenk on kiitnud illegaalsete ravimite tarvitamist. Uuele tasemele vargamoraali õigustamisel jõudis sama pundi plika Olga Sõtnik. Tema võttis oma mõistva ja kaitsva tiiva alla salakütuseäri (Delfi, 22.12). Tõekomisjon ütleks ilmselt, et tühiasi.
Ega polekski hullu, kui ülbajaks oleks setu tsura või turuväravas tsitramooni müüv vanamutt. Pole ka tähtis, kas setude handsa ja vene tabletid on head või halvad. Oluline on meelde jätta, et kehtivale korrale sirtsutavad kõrges kaares peale Riigikogu liikmed, kes kõik pealegi ühe koguduse liikmed ja sama pühamehe lambukesed.
Siit kipub kooruma järeldus, et kui kunagi loodus sekkub või kutsikad karja juhi kõri läbi närivad, siis ei muutu selles kambas mitte midagi.

Primitiivsuse paraad

Matsi reedab tema kõnepruuk. Et oponeerida siseministri jutule, oli Evelyn Sepal nagu varnast võtta hinnang – “hülgemula”. Samaväärne oli preili soovitus Tõnis Kõivule: “Pane ennast põlema!” No ei kõlba iga köögitüdruk riiki juhtima. Samale lainele laskudes ütleks, et situb parlamendi margi täis.
Kui Ain Seppikule oli vastukarva Eesti välispoliitika, siis tuli iseloomustus – “konnatiik”. Kui batja paha pealt tabati, siis sai nn ajalehe Pealinn juhtkirjas kogu Eestist konnatiik (05.01). See totakas ja äraleierdatud võrdlus on olnud oma riigi halvustamisel igat masti pläralõugade vaieldamatu lemmik. Koos jõledate kirjavigadega kuulub see kindlalt ka primitiivsemate netikommentaatorite kohustuslikku leksikasse ja näib tõesti, et ninasarvikut lemmikloomaks pidavad seltsimehed ongi Eesti riiki maa põhja manava anonüümse laulukoori dirigentideks.
Mul läheb alati hari punaseks, kui mõni järjekordne mölakas nimetab minu riiki banaanivabariigiks või konnatiigiks. Kes meist siis konnad on? Kas ainult oma kodumaast lugupidav alamrahvas või ka nood väheaustatud Riigikogu liikmed ise koos oma drillitud kaaskraaksujatega? Olen valmis konna nime kandma, kui need, kes hingelt pätid, seda ka ausalt tunnistavad. Nagu Berlusconi.
Allikas: http://www.kes-kus.ee/index.php

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP