RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 9. märts 2011

VEIKO RÄMMEL: VALIMISED ON LÄBI, ELAGU VALIMISED!


Selline on Eesti poliitika peale valimisi
poliitoligarhia (kartelli) juhtimisel!

Professor Jüri Saar tõdeb tänases Delfis, et peale valimisi võib märgata stagnatsiooni süvenemist Eesti poliitikas ja süüdi selles on eeskätt ebademokraatlik valimisssüsteem ja seadus.


Mina arvan, et härra professor on oma kriitikas veel ülearu leebe. Meie valimissüsteem on otseselt demokraatia vastane ja eelistab poliitologarhiat, milline kujundatakse erakondade tagatubades. Riigikokku osutuvad sellise süsteemiga valituks isikud, kellele rahvas ei ole mandaati andnud. Näiteks Kalev Kallo, keda üksikkandidaadid nagu Leo Kunnas, Mart ja Martin Helme ning Mark Soosaar, edestasid mäekõrguselt. Isikule antud häälte hulk peaks näitama tema usaldusväärsust riigikodanike silmis, aga meil? Meie riigis näitab tema sissesaamine ustavust parteile, klikile, kes kujundab riigi poliitikat. Mis vahe on sellel süsteemil ja dikdatuuril? Õige vastus, ei mingit, sest valijate tahet ei arvestata.

Valimiste eesmärgiks peaks olema inimestele sobivate esindajate(valitsejate) riigi etteotsa paigutamine. Vaadake nüüd natuke lahtiste silmadega. Rahvas valis Kunnase, Soosaare ja Helmed, sai aga Kalev Kallo. Milline on tõenäosus, et ta teostab inimestele sobivat poliitikat? Ei mingit. Pigem täidab oma isiklikku rahakotti ja teeb diile rahva arvel. nagu seni Näide oli muidugi lihtsustatud, kuid...

Täiesti arusaamatu on, miks ei võiks olla meil majoritaarne valimissüsteem, parteilistest nimekirjades sõltumatu, sest nagunii ei ole neil erakondadel mingit maailmavaadet. Eesti on nii väike, et terve riik peaks olema üks ringkond, nagu Europarlamendi valimistel ja Riigikogu moodustataks 101-st enim hääli saanud kandidaadist. Praegune mehhanism moonutab inimeste tahet ja loob kandidaatide jaoks ette ebavõrdse olukorra. Eeskätt mõjutab raha, kui parteisid finantseeritakse riigieelarvest, siis üksikkandidaadid ja parlamendis esindamata erakonnad peavad vaid isikliku rahakotiga hakkama saama.

Jüri Saar lõpetas oma artikli sõnadega, et Eesti vajab uut valimisseadust. Mina lõpetan - Eesti vajab majoritaarset, otsest isikuvalimistel põhinevat valimissüsteemi, vaid see arvestab rahva tahet ja lõpetab stagnatsiooni poliitikas. Värsket verd Riigikokku ja riigi etteotsa härrased, lõpp erakondade kartellivalitsusele.
Allikas: http://usk-lootus-armastus.blogspot.com/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP