RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 11. detsember 2012

Briti eksminister: gaasitootmise uus tehnoloogia muudab maailmakorda

Kildagaasi tootmise uus tehnoloogia võimaldab Läänel vabaneda energiasõltuvusest ning muudab globaalset jõudude vahekorda, leiab Suurbritannia endine energeetikaminister.

"Ma ei ole kunagi varem näinud niivõrd pöördelist tehnoloogilist revolutsiooni, nagu läbimurre, mis tegi tasuvaks gaasi ekstraheerimise kildast," kirjutas ajalehes Daily Mail Briti energeetikaminister aastatel 1981-1983, Globaalse Soojenemise Poliitika Fondi esimees lord Nigel Lawson.

Kuni viimase ajani oli kildagaasi ammutamine raske. Kuid Lawsoni sõnul tõi sellesse muutuse kahe innovaatilise tehnoloogia - horisontaalse puurimise ja kivimite hüdraulilise purustamise ehk frakkimise - ühendamine, millel on ka geopoliitilised tagajärjed.

Lääneriigid on aastakümneid olnud tugevas sõltuvuses nafta- ja gaasitarnetest ebastabiilsest Lähis-Idast ja mitteusaldusväärselt Venemaalt. Nüüdseks on aga kõik muutunud, sest kildagaasi sisaldavaid kivimeid leidub üle maailma, sealhulgas ka Suurbritannias.

Mõne nädala eest ilmus uudis, et USA-st saab 2017. aastal Saudi Araabia asemel maailma suurim naftatootja. Ühendriigid on juba maailma suurim maagaasi tootja ning arvatakse, et 2035. aastal eksporditakse ligi 90% Lähis-Ida naftast ja gaasist Aasiasse, samal ajal, kui USA ei impordi praktiliselt midagi.

"Aastakümneid pidi kogu Lääs. ja eriti USA, oma välispoliitikat kujundama ja mõnikord ka ümber kujundama, lähtudes enda sõltuvusest Lähis-Ida naftast ja gaasist. Nüüd enam mitte - see aeg on ümber," kirjutas Lawson. "Aastakümneid pidi Euroopa kartma ohtu, et Venemaa võib katkestada oma gaasitarned, millele oli pandud lootus. Enam mitte - ka see aeg on varsti läbi. Tänu kildagaasi revolutsioonile on Lääne taasleitud energiasõltumatus toonud mängu muutuse nii maailmapoliitikas kui ka energiamajanduse vallas."

Lawsoni sõnul ei tähenda see, et Lääs muutub ükskõikseks sõjaohu suhtes Lähis-Idas, kus Iraan ei loobu ambitsioonidest saada tuumariigiks, või al-Qaeda terroriohu suhtes. Ka ei tähenda see, et Putini Venemaa kaotab oma tähtsuse.

Kuid see tähendab, et lääneriigid ei sõltu või ei sõltu enam varsti nendest piirkondadest ning et nii Lähis-Ida kui ka Venemaa liidrid kaotavad oma mõju peamise allika maailmas, kirjutas Lawson.

Tagasihoidlike hinnangute kohaselt on maagaasi varud kogu maailmas umbes 16 000 triljonit kuupmeetrit. Kildagaasi revolutsiooni tulemusel võib Maa meid gaasiga varustada veel umbes lähema 250 aasta jooksul.

Heikki Aasaru
RahvusRinghääling
 
___________________
Ka meie teadlased tegid hiljuti valitsusele ettepaneku hakata uurima kildagaasi tootmise võimalusi Eestis, kuid said äraütlemise osaliseks. Valitsustegelasi rahuldab ilmselt täielikult 100%-line sõltuvus Vene gaasist. Päevakorrast on maha võtud põlevkivist gaasi tootmine, 50-ndatel varustati Leningradi linna meie põlevkivigaasiga.
M.I.

3 kommentaari:

Anonüümne 12. detsember 2012, kell 10:14  

http://www.gazeta.ru/business/2012/05/29/4605781.shtml
vene meedias nimetatakse seda vene gaasimonopoli kokkukukkumist mitte kildagaasiks vaid põlevkivirevolutsiooniks. väga tähelepanuväärne, et seda pole meie meedia maininud-- parem kui matsikari ei tea, et elavad kullaaugu otsas...

Anonüümne 12. detsember 2012, kell 19:26  

Kõik ei ole päris nii ehtne. Lugedes J.Rogersi blogi, siis sai sealt teada, et need uued kildagaasitehnoloogia on väga kallid ja lühiealised. Seetõttu need ei taga päris energiasõltumatust. Venkud on siiski eelis ja juhtpositsioonis oma traditsioonilise gaasiga. Pealegi võtab selliste suurte tööstuste sisseseadmine aastaid, kui mitte kümneid aega, enne kui hakkab eelist või tulemust andma.

Metsmati

Anonüümne 29. märts 2015, kell 18:22  

Tähelepanu !!!

minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP