RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 1. november 2013

Monarhia kui päästerõngas

Kas Egiptuse päästmiseks peaks taastama monarhia, küsib FORTE ja jätkab meenutades, et oli kord ka teistsugune aeg. Kairo oli nagu Euroopa. [Linn] oli puhas ja arukas, inimeste jaoks oli oluline viisakus ja solidaarsus ning igaüks teadis täpselt oma kohta. Just nõnda kirjeldab kirjaniku Alaa Al Aswany bestselleris kunagist võimast kõrbelinna vananev aristokraat.

Al Jazeera kirjutab, et aina vähem inimesi mäletab Egitust sellisena, nagu see kunagi oli, sädeleva armastusest tulvil metropolina, piirkondliku kultuuri ja kunsti keskusena - taoline Egiptus elab nüüd ainult üksikute inimeste mälestustes, põhjuseks mitu nii vabariiklikku kui ka islamistlikku diktatuuri.

Kuningriigi prints Osman Rifaat Ibrahim oli kõigest 2-aastane, kui tema perekond oli pärast 1952. aasta sõjaväelist riigipööret sunnitud kodumaalt lahkuma. Muhammad Ali dünastia liikmetena sai neist persona non grata. Beebiohtu printsi isa Amr Ibrahim paigutati aga musta nimekirja märkmega: potentsiaalne oht uue riigikorra jaoks. Mohamed Ali pojapojana oli Amr troonijärjekorras võimule vägagi lähedal.

Üleöö aga arestis uus valitsus kõigi perekonnaliikmete vara, sealhulgas võeti ära ka mitu dünastia hindamatut antiik- ja kunstiteost ning kolm puhkehoonet Aleksandrias ja kolm eluhoonet Karios. Egiptuses polnud neil enam midagi järel - nad olid sunnitud minema eksiili, algul Itaaliasse ja hiljem Šveitsi, kus prints Osman kasvas üles koos egiptlastest aristokraatidega.

Täna jälgib 63-aastane prints sarnaselt ülejäänud maailmaga Egiptuses valitsevat kaost ja mõtiskleb, kas sel kõigel saab kunagi olla ka õnnelik lõpp.

"Kui viimane revolutsioon umbes kahe aasta eest algas, arvasin ma lootusrikkalt, et see lõpetab ligi 60 aastat kestnud sõjaväelise diktatuuri," ütles Osman. "Kahjuks nii ei juhtunud ja [Egiptuse] tulevik tundub tume."

Ei mõisteta, et sõjavägi kõrvaldab veel kellegi

Sõjaväelist riigipööret, millega 3. juulil kõrvaldati võimult president Mohamed Morsi, kommenteerib prints arusaamatusega. "Egiptus on õnnelik, aga mille üle, jääb mõistmatuks. Morsi ei ole võimul hoolimata sellest, et ta sai valimistel enamiku rahva häältest. Ja hetkel otsib sõjavägi, kes tegelikult aitas võimule ka Morsi enda, uut Torsit või Morsit. Keegi ei tundu mõistvat, et sõjavägi kõrvaldab kindlasti kunagi veel kellegi."

"Egiptus on rikutud ja ükskõik milline režiim hakkab valitsema, nepotism ja korruptsioon jätkub. Inimesi on petetud ja nagu tavaliselt, tehakse seda jälle."

Alates 2001. aastast on prints Osmani püsivaks elukohaks Madrid, ta töötab seal Türgi, Venemaa ja Kesk-Aasiaga äri ajavate firmade nõustajana. Aastate jooksul on ta astunud juriidilisi samme, et nõuda tagasi vara, mis kunagi kuulus tema perekonnale, kuid talle loobitakse igal sammul kaikaid kodaratesse.

"Ükskõik, milline valitsus tuleb võimule, vargad varastatut tagasi ei anna," kurdab Osman.

Aastal 1985, mõni aeg pärast seda, kui president Anwar Sadat perekonnale passid tagastas, naasis prints Osman esimest korda pärast sundeksiili Egiptusesse.

"Atmosfäär, mida võin kirjeldada, tundus sellisena, nagu ma poleks kunagi lahkunud," rääkis ta. "Kuid kindlasti on Egiptus muutunud. Linn on lagunemas. Ja on hästi näha, milliseks enamik Lähis-Ida linnu on muutunud. Ebareeglipärane arhitektuur hävitab ilusa linna."

Egiptus peaks talitama Hispaania kombel

Lahendusena toob prints Osman Hispaania näite, kus pärast laastavat kodusõda ja fašistliku riigikorda taastati õnnestunult monarhia ning nauditakse demokraatliku süsteemi vilju.

"Hispaania diktaator Francisco Franco talitas õigesti, kui määras oma troonipärijaks prints Juan Carlos I, kes taastas demokraatia ja kehtestas konstitutsioonilise monarhia. Kui midagi sellist oleks tehtud Egiptuses - oleks see rahvast kindlasti rõõmustanud," ütles ta.

Osman küll nentis, et kuningas Farouki lahkumisaeg võis monarhia reputatsiooni küll kahjustada, kuid lisas, et enamik tollastest kuritegelikest sündmustest olid tegelikult Briti ja USA agentide välja mõeldud. "Neutraalne inimene, kes on üle kõigist parteidest, suudab hoida riiki stabiilsena. Monarhia taastamine teeb seda kindlasti - kuningas ühendab rahvast."

Osmani sõnul paneb ta lootused noorte peale, sest ainult nemad suudavad riigi tulevikku muuta.

Matti Aivar Lind
Forte.ee
 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP