RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 21. november 2013

On riigilipu juubel!

Praegu veel püsib väärikana Pika Hermanni tipus Eesti Wabariigi riigilipp, ühtlasi ka meie rahvuslik sinimustvalge trikoloor.

Võib-olla mõne kuu pärast, kui parlamendierakondade (REF, KESK, IRL ja SOTS) ja koalitsioonivalitsuse ühisoperatsioon rahvuslike huvide reetmisel lõpule saab viidud ning meid okupeeriva idanaabriga on ametlikult sõlmitud uus piirileping - siis ehk pole enam põhjust vaadata uhkusega Pika hermanni poole.

Võib-olla tõesti on siis vaja mõelda uuele riiklikule formatsioonile ja kaaluda (nüüd juba põhjendatult) ühtlasi ka uute riiklike sümbolite rakendamist? Ei seo meid enam ajalugu ega riiklik järjepidevus. Uhkust pole millegi üle tunda... .

Võib-olla...

Kuid täna (veel) on meil põhjust rõõmustada, uskudes meie isade ja esiisade kangelastegusid Vabadussõja päevilt, Eesti Wabariigi tekkeaegadest, kui välja toodi meie riigi esimene lipp.

Algselt võeti sinimustvalge trikoloor kasutusele Tartu ülikooli Eesti Üliõpilaste Seltsi lipuna ning pühitseti 4. juunil 1884. Hiljem hakkasid seda kasutama meie pead tõstnud rahvuslik liikumine. Need kolm külma, kuid kaunist ja meie rahva loomusele nii sarnast värvi võitsid seepeale kiiresti rahva südame.

Just rahvuslusega seostus andis tõuke selleks, et seda kaunist värvikooslust hakati kasutama ühtlasi meie rahvusriigi ametliku riigilipuna, kui 24. veebruaril 1918 kuulutati välja Eesti Vabariik.

Täna, 95 aastat tagasi e. 21. novembril 1918. a. võeti ametlikult rahvuslik trikoloor riigilipuna kasutusele.
 
_________________
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP