RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 13. juuni 2011

MATTI ILVES: EESTI ÜHINEMISEST OTTAWA MAAMIINE KEELUSTAVA LEPINGUGA

Olen siin blogis juba kirjutanud kaiteväe võitlusvõime hävitamisest, lugege SIIT. Facebook´is, ühel arutelul kerkis ka üles maamiinide keelustamise küsimus ja keegi ütles: "Liiguvad kõlakad, et Eesti on ühinenud maamiine keelustava lepinguga". Samas kirjutas ka Kaspar Rammo: "Ottawa leping keelustab isikuvastaste maamiinide kasutamise, varumise, tootmise ja üleandmise. Leping nõuab ka maamiinide hävitamist.
Lepingule on tänaseks alla kirjutanud 156 riiki. Siiani pole Ottawa lepinguga liitunud 37 riiki, nende seas on olulised tootjad Hiina, India, USA ja Venemaa. Allakirjutanud riikide kohuseks on maamiinid hävitada, kuid paljud riigid ei pea siiski tähtaegadest kinni. Soome paanib lepinguga ühineda 2012 aastal. Ottawa lepinguga mitteühinemine on üks olulisi punkte Põlissoomlaste riigikaitseprogrammis. Eesti seisukohalt on probleemiks mitte "tavaliste" jalaväemiinide keelustamine, vaid see et sama leping keelustab ka praktiliselt kõik sisside poolt kasutatavad eemalt mittejuhitavad miinid, näiteks torumiinid."
Oma häbiks pean tunnistama, ma ei teadnud, et Eesti on juba ammu selle lepinguga ühinenud. Meile räägiti, kui see probleem päevakorras oli, et Eesti  lepinguga ei ühine, kuna maamiinid on odavaim ja meie riigile kättsaadavaim viis vastase rünnaku tõkestamiseks või aeglustamiseks. Facebook´i diskussioonist ajendatuna saatsin Kaitseministeeriumi teabenõude ja sain ka vastuse:

Lugupeetud, Matti Ilves!
Jalaväemiinide kasutamise, ladustamise, tootmise ja üleandmise keelustamise ning nende hävitamise konventsioon jõustus Eesti Vabariigi suhtes 1. novembril 2004. aastal. Veebilehelt http://www.apminebanconvention.org/ leiate konventsiooni kohta käivat täiendavat informatsiooni.
Lugupidamisega
(allkirjastatud digitaalselt)
Erki Kodar
Õigusosakonna juhataja

See otsus võeti vastu ilma avalikust laiemalt informeerimata, ilmselt kellegi meeleheaks ja meie kaitsevõimekust arvestamata. Eesti pole mingi Aafrika maa, kus miinid jäätakse peale lahingutegevust lihtsalt vedelema, demineerimata ja seetõttu kannatavad kohalikud elanikud, ka lapsed.
Soome ilmselt Ottawa lepinguga ei ühine, eriti nüüd, kus Eduskunnas on tugev Põlissoomlaste fraktsioon.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP