RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 26. juuni 2011

MATTI ILVES: SOOME VALITSUSEST

Peale kaks kuud väldanud pingelisi läbirääkimisi sai Soome lõpuks 6. parteist koosneva valitsuse. Soome kommentaatorid leiavad, et parempoolse koonderakonna juht Jyrki Katainen juhib peaministrina punavalitsust.
„Koonderakondlikku kalduvust tuleb otsida luubiga ja ka siis ei taha seda kuidagi leiduda,“ kirjutab ajalehe Talouselämä toimetaja Olli Ainola oma teravas kommentaaris Iltalehti vahendusel. Ainola sõnul on valitsusprogramm nimega „Avatud, õiglane ja julge Soome“ nagu sotsialistlik manifest. Ainola kommentaari pealkiri on „Leninlik majandusprogramm viib koonderakonnal hambad suust“. Stubb jõudis juba teatada "Financial Times"-is, et see valitsus on Soome ajaloo "kõikide aegade Euroopa-meelseim".
Parempoolne Koonderakond on tõesti raskes seisus selle enda poolt loodud valitsusega, aga ega siin pole süüdistada kedagi muud kui iseennast, sest ka valitsuse ministrite arvult juhivad vasakpoolsed - 10 ministrit parempoolsete 9 ministrikoha vastu. Eriti tähtis on selline ülekaal siis, kui mõni küsimus peaks valitsuses minema hääletusele.
Seega võib ütelda, et Kokoomus kaotab enda näo ja järgmistel valimistel pole lootustki tõusta suurimaks parteiks parlamendi kohtade arvult.
Võib aga arvata, et selline valitsus (Kokoomus koos Vasemmistoliitto kommunistidega)  laguneb, enne kui tulevad järgmised valimised ja siis on Soome põhiseaduse §58,2 järgi presidendil võimalik välja kuulutada ennetähtaegsed parlamendivalimised.
Selline olukord tuleb aga kasuks Põlissoomlastele, kes on tõusnud rahvaküsitluste järgi populaarseimaks erakonnaks Soomes, nii et ei tulegi võib-olla oodata järgmisi tähtajalisi valimisi, juba enne neid võivad Soomes võimu võtta rahvuslikult meelestatud jõud!

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP