RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 18. märts 2016

Politoloogi hinnangul on Eesti ühiskonnas tekkinud uus tuumkonflikt

EKRE ja RÜE immigratsioonivastane meeleavaldus, 14. oktoober 2015. Foto: Liis Treimann, Postimees/Scanpix

Politoloog Tõnis Saartsi sõnul on viimane aasta toonud Eesti erakonnapoliitikasse tähelepanuväärse muutuse, milleks on täiesti uue tuumkonflikti – liberaalsuse ja konservatiivsuse vahelise konflikti – ilmumine. Päästikuks osutusid kooseluseadus ja pagulaskriis.

“Lõhe tekkimisest annavad tunnistust teravad pagulas- ja kooseluseaduse teemalised arutelud, euroskeptilisuse taassünd, EKRE tulek ja IRLi jätkuv allakäik,” kirjutab Saarts kultuurilehes Sirp. “See on aga alles algus, sest uue väärtuspõhise, polariseerunud konfliktitelje ilmumine Eesti poliitikasse muudab lähikümnendil kogu senise süsteemi toimimisloogikat, kusjuures puutumata ei jää ükski erakond.”
Saartsi sõnul oli varem Eesti poliitika tuumiklõhe seotud vene küsimusega ja erakonnad jaotusid selgelt kas venevastaseks või vene-neutraalseks, kuid nüüd on sõlmküsimusteks kujunenud sisseränne, vähemuste õigused, peremudelid ja Euroopa integratsioon. Nendel teemadel on läänes juba aastakümneid vaieldud, Eestis vallandas konflikti kooseluseadus ja pagulaskriis.

Taustal on maailmavaatelised küsimused, kas toetada liberaalseid eluvalikuid, globaliseerumist ja multikultuursust või näha neis pigem ohtu rahvusriikidele, rahvuslikule mitmekesisusele, traditsioonilistele pereväärtustele ja soorollidele jne.
“Uue tuumiklõhe ilmumist kinnitavad kõige silmanähtavamalt segadus ja peataolek. Ainukesena tunneb end kindlalt EKRE, teised [erakonnad] aga ei tea, mida tasub öelda, mida mitte, sest on hirm kaotada hääli,” märgib Saarts ja lisab, et mingil hetkel hakkab EKRE esitama oma tingimustel väljakutseid nii Reformierakonnale kui IRL-ile ja Vabaerakonnale, kes kõik soovivad püüda rahvuskonservatiivsete valijate hääli.

“Kui EKRE kehtestab seal sama edukalt oma mängureegleid nagu seni, siis sellel mänguväljakul ei ole varsti enam pooltoone ning kõik peavad mängima rukkililletähisega (EKRE sümbol) särgis, vähemalt oma retoorikas. Ainukeseks ellujäämisvõimaluseks oleks nihe liberaalsuse poole,” arvab Saarts.

Allikas: http://objektiiv.ee/politoloogi-hinnangul-on-eesti-uhiskonnas-tekkinud-uus-tuumkonflikt/

2 kommentaari:

Anonüümne 18. märts 2016, kell 12:21  

Ainukeseks ellujäämisvõimaluseks oleks nihe liberaalsuse poole,” arvab Saarts.

TA VAJAB ARSTI. LIBEARSTI!

Rahvas pole kunagi euroskepsisest eemal olnud. Pidev idiootsus koos tingimusteta rahvast üle sõitmine ongi kõige taga.

Koalitsioonijõudude soov olla kinnimätsija, valede või keerutamise ning reetlikkuse garanteerija, avaldub avalikus artiklis: http://www.postimees.ee/3623463/pohiseaduskomisjon-komisjonid-ei-pea-istungeid-salvestama-ega-salvestisi-alles-hoidma

Eriliselt jälk teguviis, mis sobib ennemini vangis istuvatele retsidele, mitte ausatele meie esindajatele!

Anonüümne 18. märts 2016, kell 20:32  

Ja mis hakkab toimuma veel siis, kui needsamad rahvast ülesõitjad poliitikud osutuvad tulevikus endid võltsitud valimiste toel võimule e-tanud võimuhaarajateks?Ebalegitiimsed, eks ole? Ja siis osutuvad õigustühisteks kõik nende poolt vastu võetud seadused, trahvid, ka välislepingud(euroliit, piirileping?) Ees on ootamas katastroof....Tegelikult on ju ebalegitiimne ka eurokomisjon?



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP