RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 17. august 2013

Snowden: pärast 9/11 loobus meedia oma valvekoera rollist

Edward Snowden NSA spy scandal 300x243 Snowden: pärast 9/11 loobus meedia oma valvekoera rollistThe New York Timesis ilmus hiljuti Peter Maassi põhjalik portreelugu dokumentaalfilmitegijast Laura Poitrasist, kellega Edward Snowden juba selle aasta alguses ühendust võttis, et paljastada USA jälgimisriigi tõeline ulatus. Loo jaoks intervjueeris Maass ka Venemaal elavat Snowdenit ennast, kes andis lühikese, kuid üsna lööva kommentaari, milles muuhulgas süüdistas peavoolumeediat ühiskonna ja eriti valitsuse valvekoera rollist loobumises.

Intervjuu viidi läbi krüpteeritud online-sessioonina küsimus-vastus stiilis ning seda vahendas Laura Poitras, kes koos Green Greenwaldiga sai Snowdeniga Hong Kongis kokku. Maass küsis Snowdenilt, miks ta oma NSA jälgimisprogramme puudutava infoga just Greenwaldi ja Poitrase juurde läks ning mitte New York Times’i või Washington Posti juurde.
“Pärast 9/11 loobus suurem osa tähtsamatest Ameerika uudistekanalitest oma rollist võimu kontollijana – ajakirjanduslikust vastutusest valitsuse liialdusi vaidlustada – ning see asendus hirmuga, et neid nähakse mitte-patriootlikena ning turg karistab neid selle eest kõrgenenud natsionalismi tingimustes,“ ütles Snowden. “Ärilisest perspektiivist vaadatuna oli selline käik loogiline, kuid see, mis oli kasumlik institutsiooni jaoks, ei olnud kasulik rahva jaoks. Suurem osa väljaandeid alles taastub sellest külmast perioodist.“
Snowden hoiatas ka uurivaid ajakirjanikele, kes oma suhtlust ei krüpteeri.
“Ma olin üllatunud mõistes, et uudisteagentuurides on inimesi, kes ei saanud aru, et iga krüpteerimata sõnum, mis üle interneti saadetakse, jõuab igasse maailma luureasutusse. Selle aasta paljastuste valguses peaks olema selge, et krüpteerimata suhtlus ajakirjaniku ja tema allika vahel on andestamatult hooletu.“
Snowden rääkis ka esmakordsest kohtumisest ajakirjanikega, oma kõhklustest filmile jäädvustatud saada ning sellest, kuidas ajakirjanikud olid esmakohtumisel pettunud, et Snowdeni puhul on tegemist nii noore mehega. Lõpetuseks lisas ta: “Ma arvan, et me kõik teadsime, et peale kaamera sisselülitamist enam tagasiteed ei ole, ning lõplik tulemus on maailma kätes.”


Allikad: Infowars, Peter Maassi blogi
Foto: ekraanikuva

Toimetas Meeli Seermaa

Allikas: http://www.telegram.ee/maailm/snowden-parast-911-loobus-meedia-oma-valvekoera-rollist#.Ug8i11tLH7O

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP