RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 14. august 2013

Valga taasavab venemaa poolt hävitatud Vabadussõja samba.

Jaanuaris 2013. a levis üle Eesti uudis, et Valga linn soovib taastada endisel kujul kunagi linnas uhkelt seisnud Vabadussõja ausamba, mis 1940. aasta 21. septembri õhtul venemaa käsul lõhuti. Samba alus aga hiljem õhati.

Samba taasavamine leiab aset tuleval reedel Kuperjanovi tänaval.

Omal ajal loodi Valga Metsa tänava kalmistule paik, mis aastaid hoidis üleval mälestust Vabadussõjast ja paljudest sõjameestest, kes hukkununa toodi Valka kui suurde raudteesõlme mitmelt suunalt. Siia sai nende viimane puhkepaik, sest omastel polnud võimalik neile järele tulla.

1925. sai sellele kohale püstitatud mälestustähis ning sama aasta sügisel avati Valga linnapargis ka Eesti üks suursugusemaid Vabadussõja ausambaid, mis oli ligi kaheksa meetri kõrgune. Autoriks Eesti tuntuim kujur - Amandus Adamson.

"See sammas on kunstnik Adamsoni üks uhkemaid töid. Sammas valmis Itaalias, seal valati ta pronksi. Adamson ise käis mitmeid kordi Itaalias. Sealt toodi see raudteeveeremiga Eestisse ja sealt omakorda hobustega siia, linnaparki. 1942. aastal pandi sama koha peale, kus 1940. sügisel Vabadussõja sammas lõhuti, väike klumbike koos orjakiviga. Kindlasti me seda ära ei viska ja see saab olema mälestuskompleksi üks osa," rääkis Valga isamaalise kasvatuse püsiekspositsiooni juht Meelis Kivi RahvusRinghäälingule aasta alguses.

Kahjuks suudeti meie rahva poolt püstitatud tänusammas hävitada sellise põhjalikkusega, et originaali taastada enam ei õnnestunud, millest tulenevalt tuli teha uus, jäljendades hävitatud originaalteost võimalikult maksimaalsel moel.  Toonase samba joonised pole küll säilinud, kuid vanade fotode põhjal õnnestus samba ja treppide mõõdud taastada.

Kuigi Valga lähedal peetud lahingud olid Vabadussõjas olulise tähtsusega ja Kuperjanovi tänava ääres asunud sammas püstitati kõigi Lõuna-Eesti vabastajate auks, on Valga praegu üks väheseid paiku Eestis, kus seni pole Vabadussõja ausammast veel taastatud.

Samba maksumuseks tema rajamisel oli 892 654 marka. Nüüd kujunes selle maksumuseks üle 170 000 euro. Üle 100 000 euro tuli linnaeelarvest, kaitseministeeriumilt saadi toetust 64 000 eurot ja annetustest üle 5000 euro. Samba kuludesse on loetud nii samba ehitusliku osa ettevalmistamine kui teostamine, haljastus ja ka skulptor Jaak Soansi A

Allikas: http://bhr.balanss.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=6171&catid=19&Itemid=58

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP