RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 17. oktoober 2011

EESTI MEEL: Tanner eestlase kosmopoliitsusest


Risto Tanner kommenteeris Eesti Elu juhtkirjaniku Elle Puusae ohet «... kuidas olla avara hingega maailmakodanik, kui meie rahvuslikud väärtused on ohus?» Samuti hirmu, et eestlasest ilmakodanik võib minetada eneseteadvuse, vajuda identiteedikriisi.

Puusaag arvab, et…
Asi muutub veelgi komplitseeritumaks, kui asetame end ebamäärase kosmopoliitse maailmakodaniku rolli (…) kosmopolitism on tänapäeval rohkem moes kui rahvuslus (…) 'rahvuslus' seostub vähemalt meile — eestlastele — patriotismiga, ka kokkukuuluvustundega, mis on suunatud oma rahvuse säilimisele; 'natsionalism' kujutab endast seevastu agressiivset, ründavat ideoloogiat. Neid kahte mõistet ei tohiks segi ajada ega samastada, ehkki «Eesti keele seletav sõnaraamat» seda teeb.
Nii kena pikk jutt, aga vastust küsimusele ei paku.
"Kosmopoliitne ühiskond on demokraatlik, avatud ja salliv, millega kaasneb turismi areng, kaubavahetus, aga ka oma kultuuri levitamise võimalus."
— Kuldsed sõnad!

Aga kas siis selline kosmopoliisus ohustab rahvuslikke väärtusi? — Ei, meid eestlasi ohustab ennekõike see, et anname pidevalt jupikaupa ära oma võimet ja võimalust rahvuslikuks enesemääramiseks. See on meie seadusandluse küsimus.

Kõik need inimesed, keda me siin lahkesti avali südamega vastu võtame, kellega kõrvuti töötame ja "puuda soola koos ära sööme", — nagu vanarahvas võõra usalduse kriteeriumiks on seadnud — ei pea tingimata olema meie riigi kodanikud, meile parlamenti valima ja seal meile seadusi tegema. Selles on asja tuum!

Teabeläte:
Elle Puusaag, Kuidas ühendada kosmopoliitsust rahvuslusega? Eesti Elu, 6. X 2011.
Allikas: http://eestimeel.blogspot.com/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP