RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 25. oktoober 2011

Kindral Einseln - 80

Teisipäev, 25 oktoober 2011 00:15 „Tänades ja tunnustades tema panust Eesti kaitseväe taasloomisel ... palun, et ta oma kogemusi rakendaks nüüdsest peale riigikaitseakadeemia ühe juhina meie noorte ohvitseride koolitamisel.“

Ülaltoodud sõnad ütles Eesti president Lennart Meri mehe kohta, kellel täna täitub 80 aastat müttamist muredest vaevatud maamunal.
Kui president Lennart Meri 1993 aastal (toona kolonel) Aleksander Einselni Eesti Kaitseväge juhtima kutsus, kirjutas ajakiri People artikli  ‘Our man in Estonia’ , märkides et tegemist on väga tunnustatud ameerika koloneliga. Riigidepartemang (State Department) polnud Einselni sammu üle sugugi õnnelik, vaid soovis võtta temalt nii USA kodakondsuse kui ka pensioni. Siiski mees ei kõhelnud ja asus teele kodumaa poole, et anda isamaale, mis võimalik.

Aleksander Einselni eluloo kohta on kirjutatud, et ta sündis Eestis, kuid põgenes kodumaalt koos emaga Nõukogude okupatsiooni eest 1944. aasta septembris.

1949. aastal läks Einseln elama USAsse ja sai Ameerika Ühendriikide kodakondsuse. Ta astus Ameerika Ühendriikide sõjaväkke ja osales Korea ning Vietnami sõjas. Hiljem töötas Einseln NATO esindajana Brüsselis.

1993. aastal pöördus Einseln president Lennart Meri kutsel Eestisse tagasi, kus ta 1993. aasta juunis ülendati kindralmajoriks.
22. juunil 1995 ülendati ta kindralleitnandiks ja 3. detsembril 1995 kindraliks.

Einseln oli sunnitud oma kohalt lahkuma erimeelsuste tõttu kaitseministriga.

Kindral Einseln tõsteti 1996. aastal Kotkaristi teenetemärgi kavaleriks.

Alates 22. detsemberist 1995 on kindral kaitseväe reservis.

Hoolimata kõrgest vanusest on kindral Einseln jätkamas oma elutööd, osaleb aktiivselt poliitikas.
Erakondliku kuuluvuse järgi on ta kandideerinud Riigikokku 1999. aastal Sinise Erakonna ja 2007. aastal Eesti Kristlike Demokraatide nimekirjas.

BHR soovib õnne, jõudu ja jaksu tublile sõjamehele.

Allikad: Metapedia, Wikipedia, theprimesuspect.wordpress.com
Allikas: http://bhr.balanss.ee/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP