RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 26. oktoober 2011

KGB kongide muuseumi juubelikuu


Tartu Linnamuuseumi filiaal KGB kongide muuseum tähistab oktoobrikuus oma 10. aastapäeva.
Alates 12. oktoobrist esinevad iga kolmapäev kell 12.00 KGB kongide muuseumis teemakohaste ettekannetega endised vabadusvõitlejad ning avatud on ajutine näitus eestlastest Nõukogude vangilaagrites.
12. oktoobril, kell 12.00 kõneles muuseumi kujunemisloost ja oma läbielatud ajast "halli maja" eeluurimisvanglas Ülo Raidma.

19. oktoobril, kell 12.00 kõneles tendentslikkusest ja valikulistest tõdedest lähiminevikus ning tänapäeval Mart Niklus.

26. oktoobril, kell 12.00 kõneleb kommunistliku režiimi ohvrite mälestamisest Eesti Memento Liidu juht Enn Tarto.


Aastapäeva kulminatsiooniks on Tartu Linnamuuseumis 28. oktoobril toimuv rahvusvaheline konverents "Museums specialized in crimes of the communist regime and resistance movement in Eastern Europe. 20 years after the collapse of the Soviet Union" (Kommunistliku režiimi kuritegudele ja vastupanuvõitlusele keskenduvad muuseumid Ida-Euroopas. 20 aastat pärast Nõukogude Liidu lagunemist), kus ettekannetega esinevad Eesti, Läti, Poola, Rumeenia ja Saksamaa ajaloolased. Konverentsil käsitletakse kommunistlikke kuritegusid ja vastupanu kajastavate muuseumite tegevust Balti ja endistes Idabloki riikides 20 aastat pärast Nõukogude Liidu lagunemist. Konverentsi eesmärk on positsioneerida nende muuseumite tähtsust, aktuaalsust ja hetkeseisu. Ettekannetes võetakse vaatluse alla on nende muuseumite roll ja omapära, ühisjooned, uurimistegevuse ja ekspositsioonidega seotud problemaatika, koostöö erinevate (teadus)institutsioonidega ning muud teemad, mis nendele muuseumitele on iseäralik.


12. oktoobril 2001. aastal avas Tartus uksed KGB kongide muuseum, mis on omalaadsemaid kommunistlikke kuritegusid ja eestlaste vastupanu kajastavaid muuseume Eestis. Muuseum asub endises Nõukogude julgeolekuorganite poolt kasutatud hoone, rahvasuus tuntud kui "halli maja" keldris, kus 1940.-50. aastatel asusid arreteeritute kongid. Osad kongidest, kartserid ja keldri koridoriosa on taastatud nende endisaegsel kujul. Teisi endisi vangikambreid täidab ekspositsioon, mis annab ülevaate Eesti vastupanuliikumise ajaloost ning kommunistliku režiimi kuritegudest.
Allikas: Margit M. Koppel








0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP