RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 18. detsember 2014

Kapo lekkeskandaali valguses tuleks taastada süümevanne

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond
Pressiteade
Tallinn, 17.12.2014

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond leiab, et lisaks põhjalikele ümberkorraldustele Kapos on meie julgeoleku paremaks tagamiseks vaja taastada kõrgemate ametnike ja valitavate poliitikute süümevanne nii, nagu see oli 1990-ndatel.
Eesti iseseisvuse taastamise ja põhiseaduse kehtestamise järel oli süümevanne kuni aastani 2000. nõutav. Selle kohaselt pidid riigikogusse ja kohalikku volikokku kandideerivad isikud, samuti riigi kõrgematele ametikohtadele nagu presidendiks, valitsuse liikmeks, kaitseväe juhatajaks jne pürgivad inimesed kinnitama, et nad pole olnud Eestit okupeerinud riikide luure- või vastuluure ega julgeolekuorganite teenistuses. Valevande andjate puhul tühistati tema saadikumandaat ning 1990-ndatel seda võimalust ka kasutati, näiteks Narva volikogu liikme puhul. Ühtlasi oli see heidutuseks agenditaustaga inimestel avalikus elus kõrge profiiliga tegutseda.
„Süümevande tõhusust on muidugi kahtluse alla seatud, aga kas pole probleem pigem selles, et seesama Kapo, mis, nagu me näeme, kubiseb Vene agentidest, ei tahtnud või suutnud omal ajal seda seadusesätet korralikult jõustada,” ütleb Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme. „Tuleb rõhutada, et süümevanne peaks olema suunatud mitte üksnes Vene agentide vastu, vaid keelama koostöö kõigi võõrriikide julgeolekuasutustega väljaspool ametlikke kanaleid. Eesti peab end varustama laia arsenali meetmetega vaenulike agentuuride infiltratsiooni vastu ja süümevanne oleks üks vahend. Eriti vajalik on see poliitikute puhul, kes on praeguses seadustikus sisuliselt seadustest kõrgemale tõusnud.”

Allikas: http://www.ekre.ee/kapo-lekkeskandaali-valguses-tuleks-taastada-suumevanne/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP