RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 11. detsember 2014

Kuidas murda kriiside ringi?

Lühidalt võiks vastata nii. Kriisid ületatakse murdeliste ideede abil, mis sünnitavad uued efektiivsed tehnoloogiad ja võimsuste kandjad, kvalitatiivselt teised ühiskonna elutegevuse juhtimisvormid.
Kunagi oli selleks ideeks toidu hankimine maaviljeluse ja loomakasvatusega koriluse ja jahi kõrval. Realiseerudes vastavates tehnoloogiates, laiendas see oluliselt inimkonna ressursilist baasi. Samasuguseks läbimurdeks olid ka ideed asendamaks lihaste jõud vee, auru, jne. jõuga, kasutades selleks sütt, naftat, gaasi, aatomi energeetikat, jne..
Paljude riikide valitsused on praegu peata olekus. Nad otsivad, kuid pole võimelised leidma vastuseid kriisi püstitatud küsimustele. On kuldreegel: "Vastus küsimusele, millel pole vastust, on selles, et küsimus tuleb püstitada teisiti." Püstitada küsimus teisiti – tähendab üle minna teistele süsteemi kordinaatidele, teistele mõõdetele, kus vastus on olemas, kus ta on piisavalt selge, võib praktilise tegevusprogrammi aluseks saada ja efektiivselt realiseeruda.
Tuleb teadvustada, et õige ravimi leidmiseks tuleb panna õige diagnoos – tõstatada küsimus kriisi tegelikest põhjustest. Kriis on süsteemne ja paljutahuline.

1)Vastuolu maa ruumilise piiratuse, tema ressursside ja inimkonna arengu säilitamise vajadusega piiramatus perspektiivis.
2)Vastuolu indiviidi surelikkuse ja elu geoloogilise igavikulise ilmingu vahel.
3)Vastuolu looduslike rikkuste kiireneva kasutuse ja maa biosfääris toimuvate kasulike võimsuste piiratud taastootmise vahel.
4)Lõhe reaalselt ühiskonna poolt toodetud toodangu ja spekulatiivse kapitali, mis pole reaalsete võimsustega kaetud, vahel.

Siit enamus globaalsetest ja lokaalsetest probleemidest, agressiiv-destruktiivsed protsessid ja kriisid, millega kaasaegne tsivilisatsioon kokku puutub, mis pole midagi muud, kui nende loetletud vastuolude ilmingu vormiks.

Allikas: http://web.zone.ee/mulk/kuidas%20murda%20kriiside%20ringi.pdf

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP