RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 19. detsember 2014

Taluturg – Eesti talust otse turule



Tartu Lõunakeskuse teises sissepääsus asuv Taluturg tegutseb juba teist aastat. Taluturgu haldab ühistulisel põhimõttel tegutseb mittetulundusühing Maitsev Lõuna-Eesti. Ühingu asutajaliikmeteks on  Nopri Talumeierei, OÜ Mahlatööstus, OÜ Otepää Oskar, Linnu talu, TÜ Eesti Mahe, OÜ Mesinik ja piirkonna viis Leader tegevusgruppi. Hiljem lisandusid  MTÜ Liivimaa Lihaveis ja OÜ Mahetark.

Taluturg on eriline turg
Tegelikult ei ole me päris tavapärane turg – oleme rohkem poe moodi. Meil on müüjad Irja Saarkivi, Epp Stockholm ja Lea Viljus. Taluturu liikmeteks on talupidajad ja väikesed maaettevõtjad, kes varustavad turgu omatoodetud saadustega, tuues kaubad ka ise kohale. Algul oli tooteid vähe – veidi üle kahekümnelt tootjalt, tänaseks aga juba pea sajalt. Suuremate ürituste ja laatade ajal on ettevõtjad ka ise oma kaupu pakkumas, kuid seda juhtub harva. Talunikule on ju tootmine aega ja energiat nõudvaks põhitegevuseks, mistõttu temal turundamiseks ja müügiks aega napib. Sestap on Taluturg talutoodete propageerimise ja müügi võtnud enda õlule – ja me teeme seda nii hästi kui suudame. Tihti suhtleme uute tootjate ning võtame proovimüügile uusi tooteid – see võimaldab nii tootjatel kui tarbijatel pakutavat kaupa testida ning tagasisidet anda ja koguda.

Me tunneme ja teame, kelle kaup turul on
Väärib selgitamist, et kogu Taluturul müüdav kaup ei ole alati mahe, küll aga peaaegu eranditult kohalik, eestimaine toode – mahe sealhulgas.  Kõige tähtsamaks kriteeriumiks meie turule saamiseks on põhitooraine eestimaine päritolu. Siiski, kaks erandit on ka: šokolaadid – kuna kakaoubade Eestis kasvatamise jaoks jääb kliima eeldatav soojenemine veel nõrgaks; teiseks erandiks on Mahetarga valmistatud hanerasv, mille tarvis kvaliteetset toorainet täna veel Eestis ei leidu.
Taluturg on eriline veel ka selles mõttes, et näiteks Nopri toodete täisvalikuga saab uhkustada vaid mõni müügikoht. Meil on Noprilt olemas kõik alates toorpiimast, hapupiimast, jogurtitest kuni taluvõi ja juustuni, kreemidest-võietest ning sõirast rääkimata.
Värske liha on pakendatud: osaühingu Otepää Oskar ehk toreda kaubamärgiga Nuustaku Notsu erinevad lihalõiked, Liivimaa Lihaveise laagerdunud loomaliha, vutiliha, mahe lambaliha ja aeg-ajalt küülikud. Paljud tooted on pärit veel Karulast Annemeli lihatööstusest ning Adaverest OÜ Chef Foodsi ettevõttest. Mõeldamatu on majandada vorstide-sinkideta. Päris ehtsat suitsusaunasinki peab aga veel ootama. Loomulikult on juba praegu olemas häid singimeistreid. Oma kaupa saavad nad hetkel müüa aga vaid ise, sest kehtivad seadused ei võimalda meil kui vahendajatel suitsusingikaubandust viljeleda. Siiski, Taluturg pakub huvilistele singimeistritele otsekauplemise võimalust – tulge meie õuele ise kauplema!

Sooja leiba, mõtelge!
Iga päev küpsetatakse meil leiba! Leivategijad Katre Jääger, Ly Kaasik ja Raili Kallavus tunnevad ja tunnetavad hästi oma leivategu. Lisaks on veel leivad Mõisapreili Pagarilt Tartumaalt ning Nopri rukkileib. Ka leivajuuretist on perenaised ikka ja jälle taluturul ostmas käinud.
Kõigist neist toodetest ja talupidajatest ning ettevõtlikest inimestest võikski jääda rääkima, sest me tõesti tunneme ja teame neid pea kõiki. Ka viimati turule jõudnud saarlaste näod muutuvad aina tuttavamaks ning nende pakutud tooted populaarsemaks.
Võib liialdamata öelda, et Taluturg on omaette väike maailm. Ütleme tihti, et see ei ole lihtsalt turg, vaid midagi enamat. Meie juures kohtutakse üksteisega, jäetakse kellelegi kaup edasiviimiseks, tutvutakse, vahetatakse infot ja tehakse koostööd. Seda võib tõesti nimetada sünergiaks.
Maapiirkondade väiketootmise elavdamiseks ja arendamiseks on kohalik taluturg vajalik. Lõunakeskuse Taluturul on kaks kolmandikku ettevõtjatest Lõuna-Eestist ja kolmandik mujalt. Uues maaelu arengukavas räägitakse palju lühikestest tarneahelatest. On oluline, et piirkonnas suudetakse võimalikult palju kohapeal toota. Igas piirkonnas peaksid olema omad õnnelikud kanad ja omad värsked puu-, juur- ja köögiviljad. Ma usun, et see kõik on ükskord ka suures ulatuses võimalik.

Ees ootavad suured väljakutsed
Sel suvel alustame projektiga Lõuna-Eesti Maalesõidud. Koostööpartneriteks on Lõunakeskus, Lõuna-Eesti Turism ja Tartumaa Turism. Eesmärk on külastada Lõuna-Eesti kauneid paiku, pakkuda häid kohalikke maitseelamusi ja tutvustada mõnd talu või väikeettevõtet. Tartlane saab näha oma silmaga, kuidas seal maal ikka elatakse. Tore ja huvitav väljasõit ühel pühapäeval kogu perele. Tulge kohale, kes saavad!
Muide, suve hakul on kavas nö. Astri tiiva all laieneda ka Pärnusse. Jätkuvalt on plaanis parandada teavitust. Maikuus valmib meie kodulehekülg aadressil www.maitseveesti.ee. Hetkel on uudiste edastamiseks olnud sobilik Facebook.
Tartu Hoiu-Laenuühistu asjalike eestvedajatega oleme koostöömõtteid arendanud aastajagu. Selle aasta algul jõudsime reaalse koostööni ning astusime ühistu liikmeks. MTÜ Maitsev Lõuna-Eesti on läbi viinud mitmeid Leader-rahastusel põhinevaid projekte. Noorele ja absoluutselt nullist alustanud ettevõttele on olnud suureks toeks Tartu Hoiu-laenuühistu pakutav käibekrediidi võimalus. Taluturg võimaldab kaupade eest maksta Eesti vekslites. Ka see on meie jaoks väljakutse: olla millegi suure algusele nõnda lähedal ning püüelda ühistu kaasliikmetega suurema sünergia poole.
Kui Lõunakeskuse Taluturg alustas, siis üks asjalik noor turundusinimene ütles mulle, et need asjad, mis arenevad aeglaselt, jäävad püsima. See oli üks toetavatest arvamustest, mis on aidanud jõuda tänasesse päeva ning vaadata optimistlikuna tulevikku. Mulle meeldib see maailm, kus me aitame luua väärtusi. Siiralt!
Kohtumiseni Lõunakeskuse Taluturul!

Merle Vall
MTÜ Maitsev Lõuna-Eesti tegevjuht


Väljatõsteks: Võib liialdamata öelda, et Taluturg on omaette väike maailm

Allikas: http://www.yhistupank.ee/files/Uhistuleht_aprill_2012.pdf

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP