RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 10. jaanuar 2013

MATTI ILVES: HITLERI MAJANDUSIME

Euroopa Liit liigub praegu vääramatu majandus- ja rahanduskrahhi suunas bürokraatide-komissaride oskamatu majanduspoliitika tõttu. Varsi tuleb ilmselt aeg, kus meil on vaja taastada taas iseseseisvunud Eesti riigi majandus ja kindlustada töötajatele kodumaal töö. Kuidas seda aga teha? Siin on hea näide võtta ajaloost ja just põlatud Adolf Hitleri tegvusest majandusvallas. Tegelikult tõi Hitler Saksa riigi välja üleüldisest laostumisest, mida on isegi raske tavaliseks majanduskriisiks nimetada ning see oligi tõeline majandusime.

Kirjeldan nüüd lühidalt olukorda mis valitses riigis 1933. aastal, mil ümberkorraldustega alustati. 1933. aasta alguseks oli saksa rahva allakäik universaalne. Orienteeruvalt kuus miljonit töötut jõlkus tänavatel, otsides mingitki tööd, pealegi loeti töötajateks tollal põhiliselt mehi, kelledest ainult osa sai 24. margast töötuabiraha, millest jätkus vaevalt elamiseks ühele isikule. Paljud neist inimestest omasid peret ehk kokku umbes 20 miljonit sakslast pidid elama allapoole igasugust vaesusepiiri. Päevas tuli inimese kohta umbes 20 penni.
Need vähesed õnnelikud, kelledel oli veel tööd, ei elanud sugugi palju paremini. Üle 25% nende palgast läks maksudeks. 21% neist inimestest teenisid 100 kuni 250 marka kuus; 1933 aasta seisuga teenis 69,2% töötajatest alla 1200 marga aastas. Ainult 100 000 sakslast said elada ilma suuremate finantsprobleemideta.
Mitte keegi ei pääsenud töötuse kurvast haardest. Haritlased olid sarnaselt töölisklassiga meeleheitlikus seisus. Orienteeruvalt 135 000 kõrgharidusega isikust olid üle 60% töötud ning ainult mõned said abiraha.

Hitler jõudis järeldusele, et töötusega saab võidelda ainult siis, kui anda tööstusele vahendeid, millega uuendada ja toota ning selle abil luua uusi töökohti, mis omakorda vähendab tööpuudust ja raiub läbi negatiivsest ringist. Majanduslikku tõusu on võimalik saavutada ainult majandust stimuleerides.

Hästi, lihtsustatult, aga väga näitlikult kirleldab majanduse stimuleerimist Johannes Frank raamatus "Eva Braun": "Kuidas äratada uinuvat tööjõudu? Uuel valitsusel oli selleks oma võte: ta andis sihtotstarbelist krediiti. Raha selleks trükkis ta eimillestki - nii-öelda katteta raha. Näiteks tavaline majaomanik, kelle maja oli korrast ära, sest tal oli siiani puudunud raha, sai krediiti ainult selle maja tarbeks. Nii sai tööd müürsepp, samuti mööbelsapp, elektrik ja katusepanija, maaler puusepp, ahjumeister ja seadmestaja. See jälle tähendas tööd tellisetehasele, värvitootjale, puidutöökojale ja veel mitmesugustele tööstusharudele. Kui töötajatel oli tööd ja teenistust, võisid nad mõelda ammu igatsetud uutele rõivastele. Hoo sai sisse tekstiilitööstus. Ühesõnaga lõputu ahelreaksioon. Näis, magu oleksid teised valitsused nõutult seisnud mahakäinud seinakella ees ega teadnud, et tarvis olnuks vaid pommid üles tõmmata, et kell jälle käima hakkaks. Ka Friedrich Suur oli kunagi toiminud umbes samuti vasktaalriga (asendas hõbetaalri vasktaalriga ja hiljem mindi jälle hõbedale tagasi, M.I.), ka tema oli taalri agamööda käibelt kõrvaldanud. "Ma ei kujuta ette," ütles Hitler kord selle kohta, "et kõik mida ma teen, kasvab minu kapsamaal." Ja mida paremini majandus sujus, seda rohkem raha oli võimalik käibelt kõrvaldada." Sihtotstarbelisi krediite jagati ka tööstuses.

Lisaks nendele finantsilistele abinõudele kasutas valitsus ka võlakirju ning alustas ka teedeehituse projekte, irrigatsiooni projekte ja pankroti läinud talude väljaostmist pankadelt ja nende super ülimalt odavat tagasimüümist endistele omanikele talupoegadele. Selliste meetmete tulemuseks oli, et kahe aastaga likvideeriti tööpuudus praktiliselt täielikult. Ning Saksamaa majandus hakkas minema tõusuteed.
Majanduslikud ja sotsiaalsed muutused riigis hämmastasid ka Hitleri vanu vastaseid poliitilise spektri kõikidest otstest.

14 kommentaari:

Mihkel 10. jaanuar 2013, kell 13:49  

Kui pea jagab ja puudub omakasu püüd, siis võib antud näide loomulikult olla järgimist vääriv. Küsimus on vast alati selles, et kellele, mida, milleks ja kuidas tehakse.Kaldun arvama, et sel tulevasel kurjamil isiklikku suurt vara ei olnud, küll oli ambitsioonikas nägemus,kuidas elada ja võita. Meil võeti suund kitsa rikaste klassi loomiseks, rahva kulul, mis annab oma mõrudad viljad täna välja.

margus kiis 10. jaanuar 2013, kell 16:09  

Kuule, kogu Euroopas olio 1933 -- 38 kõva majandustõus, samuti USAs ja N.Liidus. Ei olnud Saksamaa majandusedus absoluutselt midagi erandlikku. Lõpetage see Hitleri ülistamine, ta oli hull värdjas, kes viis inimkonna selle ajaloos absoluutselt suurima kriisini. Ei olnud olnud sellist varem ega ehk ei tule ka tulevikus.

Matti Ilves 10. jaanuar 2013, kell 17:25  

Hr.Kiis, keegi ei ülista siin Hitlerit ja tahan ütelda vaid seda, et on kasulik tunda ajalugu, ka alternatiivset ajalugu, mitte ainult võitjate poolt kokkukirjutatud ajalooversiooni. Lugege näiteke seda blogi sissekannet ja näete, et ajalugu võis olla ka teistsugune:
http://rahvuslane.blogspot.com/2011/04/matti-ilves-kes-on-tegelikult-suudi.html
Muidugi teie kivistunud must-valge arvamus ei lepi millgiga, mis pole ametlikult heaks kiidetud. Õnneks ei saa te teha mulle ettekirjutusi, millest ma blogis kirjutan ja millest mitte. Meil peaks veel sõnavabadus valitsema, aga seda ei ole praeguste E Liidu arengute puhul enam kauaks, siis läheb ka teie elu kergemaks.

Anonüümne 10. jaanuar 2013, kell 17:32  

Hitleri majandusime põhines sõjakommunismil -- odava sundtööjõu kasutamise kaudu sõjatööstusele sihitud majanduse ülesehitamine.
Selline majandus kaua vastu ei pea ja see oleks kindlasti kollapsiga lõppenud, hitler astus (või tõmmati) enne seda kollapsit sõtta.

Matti Ilves 10. jaanuar 2013, kell 18:05  

Anonüümsele kommentaatorile ütlen, et ei kasutatud enne sõda mingit odavat sundtööjõudu. Vastupidi, võeti vastu töökaitse seadus ja parandati tunduvalt tööliste töötingimusi.

Anonüümne 10. jaanuar 2013, kell 20:23  

Ma ei mõista,miks ülistame Hitlerit,kes oli sotsialist. Nats pole muud kui lühend/släng sõnale Natsionaal SOTSIALISTLIK tööpartei!
Hitler polnud rohkem parempoolne kui seda olid bolševikud Nõukogude venemaal. Nii natsid kui bolševikud õppisid üksteiselt üsna palju, kuna mõlemad soovisid rajada uut korda aga sattusid lõpptulemusena ise omavahel tülli.
Hitler kehtestas peale võimule saamist totaalse relvade kontrolli ning asus purustama igasugust poliitilist opositsiooni.

Matti Ilves 10. jaanuar 2013, kell 21:02  

Palju ma pean kordama, et Hitleri ülistamisega pole siin tegemist. Ta võttis vaid antud olukorras majanduse ülesehitamiseks vastu vajalikud otsused, mida paljud eelnevad valitsused (valitsused vahatusid siis Saksamaal tihti) teha ei suutnud. See, kas seda tegi sotsialist või konservatiiv ei ole antud kontektis oluline.

Anonüümne 10. jaanuar 2013, kell 21:13  

Lugesin just fakte Austria kohta. 1938 jaan-sept (!) vähenes töötute arv 401000-lt 99865-le. 1940. aastaks oli tööpuudus vaid 1,2%. Austria RKT kasvas 1938 12,8% ja 1939 13,3%. Üldiselt on, mille üle mõelda. Siit peaks ka selge olema, miks on üldse olemas "õige" ja "vale" ajalugu. Igal juhul edu, hr. Ilves, loen Teid iga päev.

Anonüümne 11. jaanuar 2013, kell 11:50  

Ma ei saa aru, miks me eestlased peaksime Hitleri nime peale koomaasse langema, nagu juudid. meil pole selleks põhjus. Või tahame me olla valged juudid, solidaarsed nendega ja nende käitumise üle võtta? Jäägem siiki kaineks ja talupojamõistusega eestlasteks. Hitler ei olnud ingel aga Stalin ta ka polnud. Aga Stalini ülistamine on lubatud, Venemaal vuravad tema pildiga bussid, ausambad siin ja seal, isegi EL-is. Kas 7. miljonit nällga suretatud ukrainlast on kõkimõki? Ja kõik muud ohvrid?

Aga tänapäeva tulles, siis millgipärast just tugeva keskvõimuga riigid nagu Hiina, Venemaa jne on need, kus majandus kasvab. EL ja muud Lääne-demokraatiad on aga täielikud äpud, midagi ei saa seal kiiresti ja otsustavalt teha, kõike nämmutatakse mingites komisjonides jne. lõpuks jäävad peale ikka rikkad korporatsioonid ja juudipangad. Tugeva võimuga riikides panneksa asjad paika just nii nagu vaja ja see tagab ka edu.

Anonüümne 11. jaanuar 2013, kell 22:29  

Seda "imet" on ju teinud USA (alates 30ndatest), uuematel aegadel Lääne-Euroopa (Kreeka). Nii et midagi uut selles pole.

Ametliku ajalookäsitluse kohaselt lõppevad sellised "imed" enamikel juhtudel kas pankroti või tõsisema kaklusega. Friedrich võitis enda oma koba peale ära aga Adolfil nii palju ei vedanud.

Muide, kelle juhtimisel ime õitsele lõi ? Kas Göringi või Schachti ?

Mõned küsimused ka :

Milline on autori majandusharidus ?

Miks see ime peaks sobima Eestile? Kas Saksamaa ja Eesti ei ole erinevad? Alustades suurusest ja maavaradest.

Anonüümne 26. jaanuar 2013, kell 12:14  

oNõus artikli autoriga.Hitleri teeneks võib pidada ka sotsiaalhoolekannet ja noorteleperedele mõeldud soodustuste sisseviimist.Lisaks elamuehitust jne.On millest eeskuju võtta.Igaljuhul 1939 a oli Saksamaal toimivam majandus ja parimad sotsiaalhüved maailmas.Edu autorile!

Anonüümne 2. märts 2013, kell 17:24  

muigama ajab kuidas mingid anonüümsed kommud ja sionistid lähevad verisesse vahtu paljalt Hitleri nime kuskilt kuuldes või lugedes. Tegelikult peaks Euroopa olema tänulik Hitlerile, sest ilma temata oleks Stalini verine timukas loputanud oma kirsasid Biskaia voogudesja KOGU LÄÄNE EUROOPA olnuks koos Venemaaga üks ja ainus sionistliku finansladviku poolt sünnitastud kurjuse impeerium (mida ju Venemaa tegelikult oli). Aga eks paljudel rahvastel ole vanasõna: ei jää ükski heategu ilma karistamata ...

Anonüümne 6. märts 2015, kell 21:03  

Primitiivid ei saa aru, et mitte ükski nähtus pole 100% halb ega 100% hea. Igal asjal on alati 2 otsa. Kui selline primitiiv esmakordselt kuuleb, et vihatud Hitler võis midagi ka õigesti ja targalt teha, siis tõrgub tema sisseprogrammeeritud aju uut infot vastu võtmast. Ta ju ei otsi mitte tõde, vaid on harjunud kellegi teise poolt valmiskirjutatud dogmasid alla neelama.

Miks selline primitiiv ei küsi loogilist küsimust: millisel põhjusel enamik Saksa rahvast meie mõistes „lolliks läks“ ja kuidas ikkagi Hitleril aina uusi rahvahulki enda poole võites nad hävinguni viia õnnestus? Lõpuks oldi ju valmis isegi tema hullumeelseid ideid kriitikata omaks võtma. Seda ei saa seletada ainult Goebbelsi osava propagandaga. Miks õnnestus Schickelgruberil saavutada masside toetus? Sunniviisiliselt ei pane ju end armastama isegi siis, kui kasutad kõige karmimaid sunnivahendeid.

Inimest veenab lõpuni ainult üks asi-oma kogemus. Kui sind alandati 1918 põhjalikult ja pandi sulle ainsa sõjasüüdlasena peale ebaõiglaselt suured reparatsioonid, siis jääb see sulle meelde igaveseks. Sa mäletad, kuidas igasuguste parteikeste punapoliitikud aina rääkisid, nääklesid omavahel ja vaidlesid andes aina uusi lubadusi, kuid mitte miski polnud kümne aasta jooksul paranenud. Tunneli lõppu polnud näha ja mingit valgust seal ka ei paistnud. Elu oli muutunud üha troostitumaks kuni mark ei maksnud enam üldse midagi. Miljoni marga eest ei saanud enam leivapätsigi. Kõik otsisid tööd, mida polnud.

Ja siis sai 1933 kantsleriks Adolf Hitler... Kui sa otsisid veel 1932 aastal tööd ja pooleldi nälgisid, 1936- ks aastaks aga elasid hoopis kindlustatumat elu, siis sellest tekkis sinu uus kogemus – ja see oli positiivne kogemus! Ja sa karjusid Hitleri kõnesid kuulates koos sinusugustega endiste töötudega vaimustunult Sieg Heil! ning astusid ka parteisse. Eriti pärast seda, kui nägid oma silmaga, kuidas su endine mõttetust tegelaselt tillukese ajuga naabrimees parteis karjääri tegi. Sudeedid, Austria, Belgia, Norra, Prantsusmaa veel sinna juurde.
Tegelikku ajalugu teades pole keeruline mõista, miks sakslased Hitlerist enne II MS algust ja ka veel pärast seda vaimustuses olid. No ja nüüd olen ma siis ka Hitleri ülistaja a'la Madison;-)

Margus Vettik 29. aprill 2020, kell 18:25  

Ega see paljude inimeste vahtu minek Hitleri nime kuuldes ei ole üldse imekspandav. Kuskil 2000 aastate alguse statistika ütleb, et ca 70 eestimaalastest loevad Kroonikat ja Õhtulehte. Umbes sama protsent või siis isegi enam on omal ajal ajupestud ida poolse riigi seisukohtadest ja peale 1991 aastat on tuima ja nüri näoga vastu võetud läänest tuleb ideoloogia ja maailmavaade. Täiesti juhmi näoga võetakse vastu mingi info, vaevumata selle üle iseseisvalt mõtlemast ja seda analüüsida. Niisiis ei olegi midagi imestada siinsete "Anonüümsete" kommentaatorite vahtu, kes ei julge oma kirjutisi oma nime all isegi avaldada.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP