RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 2. jaanuar 2013

Strasbourgi kohus trahvis Venemaad inimröövide eest Tšetšeenias

Euroopa inimõiguste kohus (ECHR) teatas Venemaale, et riik peab maksma üle 500 000 euro julgeolekujõudude poolt Tšetšeenias röövitud kaheksa inimese sugulastele.

Need kaheksa kadusid 2002.-2004. aastal ning arvatavalt ei ole nad enam elus, vahendas BBC venekeelne toimetus.

Kohtunike teatel on Venemaa rikkunud inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni nelja artiklit. Nad osutasid ka arvukatele rikkumistele nende kadumiste uurimisel.

ECHR-i eilses pressiteates on öeldud, et kohtusse on saadetud mitmeid sarnaseid hagisid, mis annab tunnistust "selliste kuritegude lahendamata jäämise süstemaatilisest probleemist".

Tänavu septembris avaldatud Euroopa Nõukogu ettekandes on öeldud, et Strasbourgi kohus on läbi vaadanud palju inimröövide juhtumeid Põhja-Kaukaasias alates 1999. aastast ning enam kui 120 korral jõudnud järeldusele, et Venemaa on rikkunud Euroopa inimõiguste konventsiooni sätteid, sealhulgas neid, mis puudutavad õigust elule, vangide piinamise ja ebainimliku kohtlemise keelamist, õigust isikuvabadusele ja turvalisusele ja õigust õiglasele kohtulikule arutamisele.

"Neil kohtuotsustel ei ole olnud Vene Föderatsioonile erilist mõju, kuna kaebusi saabub jätkuvalt," on ettekandes öeldud.

Heikki Aasaru
RahvusRinghääling
 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP