RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 8. jaanuar 2013

Punane Rist hoiatab Euroopat näljakriisi eest

Lauri Laugen



Mõnedes Euroopa Liidu osades on häda nii suur, et maailma suurim abiorganisatsioon Rahvusvaheline Punase Risti Komitee peab Euroopat nüüdseks kriisipiirkonnaks. Miljonitel eurooplastel, kes olid seni suhteliselt heal järjel, on nüüd raskusi toidu lauale saamisega ning Euroopa peab olema valmis rahvaülestõusudeks Põhja-Aafrika stiilis.

Rahvusvaheline Punane Rist on jõudnud sellisele järeldusele Euroopa Liidus valitseva majanduskriisi tõttu, kirjutab Taani ajaleht Politiken.
Maailma suurim humanitaarabiorganisatsioon kavatseb seetõttu koostada strateegia, mis esimest korda uuema ajaloo jooksul peaks aitama Lõuna-Euroopa Punasel Ristil tegelda suurte hädaolukordade ja konfliktidega enneolematul tasemel.
„Euroopa on ise muutunud kriisitsooniks,“ ütles Rahvusvahelise Punase Risti Komitee šveitslasest peadirektor Yves Daccord intervjuus Politikenile. „Me näeme nüüd esimest korda, et Punane Rist peab mitmetes Euroopa riikides keskenduma oma riigi vaestele, mitte enam välismissioonidele väljaspool Euroopat.“
Näiteks toob Daccord, et Kreeka Punane Rist on pankroti äärel ning Hispaania Punase Risti 2012. aastal kogutud annetused läksid kõik Hispaania oma kodanikele. Punaselt Ristilt saab abi umbes kaks miljonit hispaanlast, kelle hulgas on 300 000 „äärmiselt haavatavat“ inimest, kellel pole mingit võimalust iseseisvalt hakkama saada.
Eurostati värsked andmed näitavad, et ligi 120 miljonit Euroopa Liidu kodanikku elab allpool Euroopa vaesuspiiri (vähem kui 60 protsenti Euroopa Liidu mediaansissetulekust).
„Vahe rahvastiku sotsiaalsete vajaduste ja võimude abistamisvõime vahel on suurenenud,“ ütles Daccord. Ta on veendunud, et see areng toob kaasa vägivaldsed rahutused.
„Vaadake ülestõuse Egiptuses ja Tuneesias. Need toimusid rohkem leiva kui vabaduse pärast. Kui rahvas tunneb, et enam ei ole mingit väljapääsu, ei ole absoluutselt mingit kahtlust, et pingete ja vägivalla oht suureneb. Seda näitavad kõik meie kogemused kriisidest üle maailma. Pole mingit põhjust, miks peaks Euroopa sellest arengust pääsema,“ ütles Daccord.
Euroopa Komisjon hindab olukorda nii tõsiseks, et on teinud ettepaneku uue vaesusfondi loomiseks, kus oleks 2,5 miljardit eurot kõige haavatavamate toetamiseks.
„Me vajame uusi mehhanisme, kui kavatseme aidata kõiki vaeseid inimesi, kes paljudel juhtudel elavad nüüd reaalses sotsiaalses hädaolukorras,“ ütles Euroopa Komisjoni sotsiaalvoliniku pressiesindaja Jonathan Todd.
Allikas

Allikas: http://prison.planet.ee/index.html

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP