RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 19. september 2013

MATTI ILVES: VEEL SÜÜRIAST

Hiljuti avaldati siis kaua oodatud ÜRO inspektorite raport Süürias keemiarelva kasutamise kohta. "Postimees" kirjutab: "Inspektorite raporti kohaselt annavad kogutud keskkonna-, keemilised ja meditsiinilised analüüsid selgeid ja veenvaid tõendeid selle kohta, et 21. augustil kasutati Damaskuse Ghouta piirkonnas närvigaasi sariini sisaldanud pind-pind tüüpi rakette."
See raport on täiesti hambutu ja ei sisalda vastust peamisele küsimusele, et kes siis kasutas sariini, kas Süüria valitsusväed või mässulised?

Seda on ka "kodusõja" tingimustes võib-olla raske kindlaks teha kuid mitte võimatu. Neid keemiarünnakuid on seal toimunud juba vähemalt neli, viimane neist oli suurim umbes 1400 ohvriga ja varem on ÜRO võtnud siiski kindla seisukoha, et keemiarelva kasutasid mässulised, sellest lugege "Reuters´i" teatel siit: http://www.reuters.com/article/2013/05/06/us-syria-crisis-un-idUSBRE94502Y20130506
Viimase uudise kohaselt on Süüria välisminister esitanud Venemaale aga väidetavalt kindlad tõendid, et keemiarünnakutes on süüdlased mässulised ja vane inspektorid lähevad kiiresti sinna neid tõendeid uurima. Assadil ei olnud mõtet kasutada keemiarelva, sest sellised rünnakud ei too talle mingit sõjalist edu, pigem vastupidi, seoses Obama ettepandud punase joonega. See "joon" oli asetatud juba palju varem ja viimane sariinirünnak toimus tükk aega peale seda.
Julgeolekunõukogus püütakse vastu võtta resolutsioon, mis tagaks Assadi allumise USA ja Venemaa kavale riigi keemiarelvaarsenali hävitamiseks 2014. aasta keskpaigaks.Nüüd võime aga ütelda, et Süüria ründamine USA ja tema ainsa liitlase Prantsusmaa (kui Balti riigid ja veel mõni marionett välja arvata) poolt jääb vähemalt praegu ära ja seega ka oht sõja levimiseks, või muutumiseks lausa 3. maalilmasõjaks on möödas. Sest sõjalaevastike vastasseis Vahemerel on juba üsna tõsine.
Venemaa osa võime hinnata muidugi kahetiselt ja nad kasutasid konflikti lahendamisel ka otsest ähvardamist, kuid suurest sõjast oleme nüüd mingiks ajaks pääsenud. See tuleb kasuks ka Eestile, sest mõned kommentaatorid on arvestanud päris tõsiselt Baltimaade ründamisega venelaste poolt, kui USA otsustab siiski rünnaku kasuks.
"Kodusõda" jääb muidugi kestma, sest mässulised on teatanud, et nad ei pane relvi maha ja jätkavad võitlust, nagu ka lääneriigid ja osa araabiamaailma nende toetamist.

Lausa vastik on kuulata meie sõjaõhutajaid nii valitsusest kui ka mitmeid nn. arvamusliidreid. Nene peamine mure näib olevat see, et USA Obama näol ei pidanud enda sõna ja ei rünnanud Süüriat. Süürlaste ja nende kannatuste peale vilistatakse, sõjas on tapetud jaba üle 100 000 tsiviilisiku. Samuti on riigis tõsine puudus ravimitest, mis on lääneriikide ebainimlike sanktsioonide tagajärg. Farmaatsiatehased suudavad toota seal vaid 20...30% vaja minevatest ravimitest, täpselt samasugune olukord valitses ka Liibüa sõja puhul.
Miks aga Süürias alustati sõda? Seda toetavad araabiariigid juhinduvad ilmselt usulistest põhjustest ja läänt huvitab maa naftarikkus, sest viimastel aastatel on avastatud seal suured naftavarud mida pole veel kasutusele jõutud võtta. "Demokraatia" viimine sinna on vaid kattevari. Sest selge on see, et demokraatiat ei ole võimalik sõjaga eksportida vähemalt araabiamaailmas.

2 kommentaari:

Anonüümne 19. september 2013, kell 15:38  

Saaksid välja tuua fakti naftavälja kohta? Kes on uurimuse all ja kes dokumenteeris, kellele maa kuulub jne?

ette tänades

Matti Ilves 19. september 2013, kell 16:46  

Andmed sain televisioonist, seega midagi olulist ei ole lisada. Kirjutasin ka sellest ja mõningaid andmeid saate siit:http://rahvuslane.blogspot.com/2013/06/matti-ilves-kas-veel-uks-naftasoda.html



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP