RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 23. jaanuar 2015

Arakas: me osaleme kõik erakordses rahalises eksperimendis

Eften Capitali juht Viljar Arakas ütles Euroopa Keskpanga välja kuulutatud rahatrüki programmi kommenteerides, et selle mõju on keeruline prognoosida, kuna tegemist on ajaloos esmakordse sündmusega.


«See on ajalooliselt esmakordne, kui selliseid asju proovitakse. USA ja Euroopa ei ole selles osas võrreldavad, kuna USA on ikkagi föderatsioon, üks riik. Euroopa Liit on vähe teine ja eurotsoon on teistel alustel kui USA keskpank,» rääkis Arakas. «Aga milline see mõju saab olema... me osaleme kõik erakordses rahalises eksperimendis.»
Arakas ütles, et kui see ka reaalmajandusse jõuab, siis kindlasti viitega. «Vähemalt teoorias peaks see tooma kaasa vara hindade inflatsiooni ehk siis börside tõusu, võlakirjade hindade tõusu ehk tootlusmäärade kukkumise, kinnisvaraväärtuse kasvu jne,» kirjeldas ta.
See aga aitab Arakase sõnul kaasa ebavõrdsuse tekkimisele, kuna inimesed, kes omavad vara, on eelisseisus nende ees, kes vara ei oma.
«Esmalt toimub vara hindade inflatsioon, mis peaks kergitama tarbimist ja tõmbama ka majanduse käima. USA näitel see selgelt toimis. Kas see ka Euroopas nii läheb... võiks eeldada, aga saame näha,» selgitas Arakas. «Selge on see, et kui keskpankurid teevad ära osaliselt poliitikute tegemata töö või struktuursed reformid, mida Euroopa vajab, siis see pakub sellist valuvaigistit, et võib need reforme jälle tegemata jätta.»
Euroopa Keskpanga (EKP) president Mario Draghi kuulutas pärast nõukogu koosolekut toimunud pressikonverentsil välja riikide võlakirjade ostmise programmi mahus 60 miljardit eurot kuus aastani 2016. Võlakirju hakatakse ostma alates märtsist.
 Toimetaja: Kadri Hansalu

Allikas: http://majandus24.postimees.ee/3065525/arakas-me-osaleme-koik-erakordses-rahalises-eksperimendis 
_______________

 Andres Arrak:
"Euroopa asus Ameerika teele. Viimase majanduskasv on 5%, Euroopas õje 2 korra vähem. Siin on kaks momenti. Esiteks - $ on maailmaraha ja € ei ole. Mängime erinevates liigades. $ juurdetrükk ei too (ei tarvitse) kaasa automaatset odavnemist, € puhul on see tõenäoline. Ja kui nii, siis hakkab kapital Euroopast põgenema. Teiseks - hoolimata olematust intressist on investeerimine Euroopas madal, kasv olematu ja tööpuudus ajaloo kõrgeim. Kui ikka struktuurireforme pole tehtud, siis ei aita ei intress ega raha lennukitelt loopimine. Palavikus inimese külmkappi panemine ei aita haigust ravida."

Allikas: Facebook

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP