RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 17. jaanuar 2015

Henn Põlluaas: haridusminister surus koolidele peale vene pühad

Henn Põlluaas


Viimasel ajal on piike ristatud riiklike pühade üle. Seda nii riigi, kui argitasandil. Keskerakonna eestvedamisel püütakse meie kalendrisse viia sisse vene pühasid.
Äsja toimus arutelu Riigikogu põhiseaduskomisjonis, mis ei toetanud Keskerakonna ettepanekut teha riigipühaks vene jõuludena tuntud 7. jaanuar. Põhiseaduskomisjoni esimees ütles, et ei saa tähistada riiklikult ühte püha kahenädalase vahega. Mitte keegi ega miski ei takista Eesti elanikul tähistamast jõule oma kommete kohaselt jaanuaris, selleks ei ole vajadust kehtestada eraldi püha. Leiti, et igal riigipühaks nimetatud päeval peaks olema Eestile omane ajalooline ja kultuuriline taust, kuid 7. jaanuar seda ei oma. Eelnõu tuleb Riigikogu istungile esimesele lugemisele 20. jaanuaril koos põhiseaduskomisjoni ettepanekuga see menetlusest välja hääletada. Tõenäoliselt see nii lähebki.
Sama intriigi üheks osaks on samuti kirgi üles kütnud keskerakondlase Jaana Toomi ettepanek sotsist haridus- ja teadusministrile Jevgeni Ossinovskile pikendada koolivaheaega õigeusu jõuludeni. Tema sõnu ei olevat paljud Eesti elanikud ja kodanikuühendused rahul, et kooli jõuluvaheaeg hõlmab vaid luterliku kiriku jõulupühi ning ignoreerib õigeusklike jõulupüha.
Üks Toomi poole õigeusu jõulude ja koolivaheaja küsimusega pöördunud kodanikuühendus on Eestis tegutsev Inimõiguste Teabekeskus, kes pöördus samal teemal ka õiguskantsleri poole. Teabekeskuse kohta võis lugeda juba 2005. aasta KAPO aastaraamatust: "Venemaa Tallinna suursaatkond juhib otseselt või kaudselt kõige olulisemaid kaasmaalaste organisatsioone, nagu Eestis Asuvate Venemaa Kaasmaalaste Ühingute Liit koos allorganisatsioonidega ning Inimõiguste Teabekeskus, mis sõltuvad ka otseselt saatkonna rahastamisest. Nimetatud organisatsioonide liidrid omavad peaaegu igapäevaseid kontakte Vene saatkonna ja välisministeeriumiga, kust saavad juhiseid edasiseks tegevuseks ning rahalist toetust oma ürituste läbiviimiseks. Omalt poolt edastavad need organisatsioonid saatkonnale pidevat informatsiooni nii oma tegevuse kui ka Eesti poliitilisel maastikul toimuva kohta. Samuti koostavad nad saatkonnale ülevaateid ja analüüse, mida kasutatakse Venemaa edasise välispoliitika kavandamiseks."
Kaitsepolitsei hinnangul kuulusid pooled MTÜ Inimõiguste Teabekeskuse liikmetest äärmusliku ideoloogiaga eestivaenulikku Konstitutsioonierakonda, mis oli üks keskseid organisatsioone Eesti rahvusvahelise maine alusetus mustamises.  Konstitutsioonierakonna ja Eesti Vasakpartei ühinemisel tekkis tänane Eestimaa Ühendatud Vasakpartei, mida KAPO seostab Vene võimudega, on seotud korruptsiooniskandaaliga ja mis osaleb muuseas ka tulevastel riigikogu valimistel.
Õiguskantsleri kantselei seisukoha järgi on jõulude näol tegemist rahvatraditsioonidel põhinevate pühadega, mille sisuks on talvise pööripäeva tähistamine ning jõuluvaheaja pidamine samal ajal muu Euroopaga väljendab Eesti ühtekuuluvust Euroopa kultuuriruumi ja maailmavaatega.
Eesti Ekspressi hinnangul näeb suur osa eestlasi koolivaheaja pikendamises vene jõuludeni vastumeelset sammu kakskeelsuse poole. Vastne valitsuse psühholoogilise kaitse nõunik Ilmar Raag vastas sellele EE intervjuus, et (Jaana Toomi ettepanek) otsus pikendada koolivaheaega õigeusu jõuludeni peaks olema rahva otsus: „See saab toimuda siis, kui sellel on rahva enamuse toetus. Lihtsalt sellepärast, et kellelgi tuleb mingi mõte, ei saa seda vastu võtta. See lõhestaks ühiskonda." Oletan, et nõuniku poolt väljaöeldu kajastab valitsuse seisukohta.
Tundub, et teemale võiks joone alla tõmmata, kuid täiesti selgelt on valitsuse tegevuses varjatud allhoovusi, mida nähtavasti nooruke peaminister Rõivas ei kontrolli ja millest ilmselt ei teadnud ka riigikogu põhiseaduskomisjon. Nimelt on sotsiaaldemokraadid täielikus vaikuses juba kehtestanud vene pühad eesti koolides ning viinud ellu Keskerakonna ja Kremlist suuniseid saava Inimõiguste Teabekeskuse ettepanekud.
Haridus- ja teadusministeeriumi kodulehelt loeme: koolivaheajad kehtestab haridus- ja teadusminister igaks konkreetseks aastaks. Seda õigust on minister Ossinovski kasutanud. Kodulehel on kirjas ministri kehtestatud koolivaheajad aastateks 2014/15 ja 2015/16. Möödunud jõuluvaheaeg kestis 20. detsember - 4. Jaanuar. Käesoleval aastal ei ole meil enam jõuluvaheaega, see on ümber nimetatud talvevaheajaks. Kui siiani algas jõuluvaheaeg 20 detsembril, enne jõule, siis nüüd peavad lapsed koolis käima kuni jõululaupäevani, 23. detsembrini. Vaheaeg kestab 10. jaanuarini, hõlmates endas juba ka vene jõulusid koos jõulupäevadega. Ühesõnaga vene jõulud kehtestati eesti laste jõuluaja arvelt.
Kokkuvõtteks tuleb nentida, et sotsiaaldemokraadid seljatasid nii valitsuse kui põhiseaduskomisjoni. Nad on sõdinud ka ühekeelsete tänavasiltide vastu (Ossinovski nimetas keeleinspektsiooni tegevust ebamoraalseks ja ebaseaduslikuks), annavad vene valijatele kaudseid lubadusi kodakondsusnõuete ja vene koolides eestikeelse gümnaasiumihariduse kaotamise teemal ning nende juhtliikmed väidavad, et Eestit pole iialgi okupeeritud. Nüüd moodustati Keskerakonna  ja Inimõiguste Teabekeskusega ühisrinne ja viidi käsu korras sisse pühad, millel puudub Eestile omane ajalooline ja kultuuriline taust.
Arvestades Venemaa aktiivset propagandategevust endistel okupeeritud aladel, püüdlust allutada need enda mõjule ja põlistada neis vene kultuuri, tavasid ja kombeid, kumavad kõige selle tagant välja Kremli roosad kõrvad.
Loodetavasti ei teki sellest seltskonnast uut koalitsiooni. Selle tagajärjed oleks Eesti rahvusriiklusele ilmselgelt hukatuslikud. Aga kuidas üldse saab olla erakond, kelle tegevus lõhestab, nagu valitsuse nõunik nentis, Eesti ühiskonda, valitsuses? Kes kontrollib, millega tegelevad ministrid?


See leht on trükitud DELFI internetiväravast
Aadress http://www.delfi.ee/archive/article.php?id=70582519

1 kommentaari:

Anonüümne 17. jaanuar 2015, kell 19:12  

Sellist mees võimu ligi lubada ei tohi!Tema sulgeks kõigi suud.Nähtavasti pärinevad vuntsid austusest ühe verisema diktaatori vastu.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP