RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 16. jaanuar 2015

Šveits hülgas rahapoliitika alustala

ärileht.ee

Inimesed Genfis valuutavahetuskontori ukse taga järjekorras.
Foto: Scanpix, REUTERS

Šveitsi Keskpank rabas finantsturge, otsustades loobuda oma rahapoliitika alustalast, kolm aastat kestnud kokkuleppest, et vahetuskurss euro suhtes on 1,20 franki.
Samm tõsis frangi kurssi euro suhtes pärast otsuse teatamist koheselt 30%, nii et osa kauplejaid peatas frangiga kauplemise. Hiljem vähenes frangi tõus eilsega võrreleds 14 protsendile, tasemele 1,026.
Osade analüütikute hinnangul on see kõige rumalam võimalik keskpanga langetatud otsus, sest sammuga põhjustatakse maailmas suuri kaotusi. Seejuures on kaotaja ka keskpank ise.
„See on tõesti rumal otsus, põhjustades üle maailma paljudele inimestele ülisuuri kahjusid,“ kinnitas Gartman Letteri toimetaja
Dennis Gartman.
Kolm aastat tagasi sõlmitud kokkuleppe sõlmimise eesmärk oli valuutavahetuskursi stabiilsuse näitlikustamine ja reklaamimine, seejuures ei ole Šveits ise Euroopa ühisraha kasutaja.
Samal ajal kui samm tõi finantsurgudele suure segaduse, on see Šveitsi tarbijatele õnnistus. Kui eile maksis asi Davosis 60 franki, siis täna tuli selle eest ootamatult tasuda vaid 51 franki, kirjutab CNBC.
Strateegilisest vaatenurgast võib arvata, et Šveitsi Keskpank kaitseb riigi valuutat Euroopa Keskpanga massilise võlakirjaostu programmiga kaasneva euro edasise odavnemise vastu.
Nomura Securitise analüütikud spekuleerisid, et Šveitsi Keskpanga samm on selge signaal sellest, et Euroopa Keskpanga nn kvantitatiivne lõdvendusprogramm saab olema turu ootustest mahukam.
Tarbijatele tähendab keskpanga otsus odavamaid kaupu, samas kui Šveitsi ekspordile tugineva majanduse jaoks muutub olukord raskemaks, sest muudab eksportivate ettevõtete elu keerukamaks.

Allikas: http://arileht.delfi.ee/archive/print.php?id=70573365
______________
Šveits käitus õieti, sest pole mõtet toetada niigi dollari suhtes langevat €. Euroopa Pank on nüüd valinud IMFi soovitusele hoiuste osalisest sundvõõrandamisest (lugege SIIT) erineva tee ja inimesed kaotavad nüüd raha pangahoiustelt läbi ülimadalate intresside ning inflatsiooni, mis on paratamatu seoses eurode juurdetrükkimise ja osariikide võlakirjade kokkuostuga. Selline Euroopa Panga käitumine võib kujuneda € lõpu alguseks.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP